Het bestuur van de stichting MAK Blokweer en de beheerder van het park waren niet gekend in de keuze en de plaatsing van het kunstwerk.
De stichting was van mening dat een natuurspeeltuin geen kunstwerk nodig heeft: de natuurspeeltuin is als het ware al een kunstwerk op zich. Verder is de keuze en de locatie ook niet met omwonenden bezoekers besproken.
”Wilt u voortaan bij de keuze en plaatsing van een kunstwerk altijd de omwonenden/gebruikers en de wijkoverlegorganen betrekken? Zo nee, waarom niet?” Vraagt Fractie Tonnaer in een brief aan B&W.
Lees hier de volledige brief:
Aan het college van B&W
Postbus 603
1620 AR Hoorn
Zwaag, 12 januari 2011
Betreft: artikel 43 vragen betreffende plaatsing kunstwerk Schild II
Geacht college,
Betrek bewoners bij de keuze en de locatie van een kunstwerk!
In de besluitenlijst B&W van 19 oktober 2010 hebben wij kunnen lezen dat u besloten heeft het kunstwerk Schild II van beeldend kunstenaar Mai Movrin aan te kopen en dit kunstwerk te plaatsen in de nieuwe natuurspeeltuin bij MAK Blokweer in Blokker.
Hoewel wij u inzet waarderen door op zoek te gaan naar geschikte kunstwerken voor Blokker en Zwaag, heeft uw actie bij ons helaas toch de nodige vragen opgeroepen.
Over de voorgenomen plaatsing is indertijd nogal wat ophef ontstaan. Het bestuur van de stichting MAK Blokweer en de beheerder van het park waren niet gekend in de keuze en de plaatsing van het kunstwerk.
De stichting was van mening dat een natuurspeeltuin geen kunstwerk nodig heeft: de natuurspeeltuin is als het ware al een kunstwerk op zich.
Na uitvoerig overleg tussen de gemeente Hoorn en het bestuur van het MAK is uiteindelijk gekozen voor een locatie aan de rand van de speeltuin.
Het kunstwerk van Movrin is uiteindelijk geplaatst op slechts 200 meter van een ander kunstwerk!
Verder is de keuze en de locatie ook niet met omwonenden bezoekers besproken. Het had ons een goed idee geleken om bewoners te betrekken bij de keuze en locatie van een kunstwerk. Wij zijn van mening dat kunst moet bijdragen aan de kwaliteit van de woon- en leefomgeving en wie kan daar beter over oordelen dan de bewoners zelf. Bewoners kunnen namelijk heel goed de kwaliteit van het kunstwerk in relatie tot de leefomgeving beoordelen.
Trouwens, de ene keer worden bewoners wel betrokken bij keuze en plaatsing van een kunstwerk zoals bij het kunstwerk van Nic Jonk aan de Vijzelmolen en bij het kunstwerk van Liesbeth Pallesen bij het winkelcentrum De Korenbloem. Een andere keer wordt er niet met bewoners overlegd en ontstaat er de nodige commotie, zoals verleden jaar door de plaatsing van de roestige kunstwerken aan de Westerdijk-Visserseiland en nu door de plaatsing van het Schild II.
Naar aanleiding van bovenstaande hebben wij de volgende vragen:
1. Is bij de keuze van het kunstwerk Schild II in de natuurspeeltuin de gebruikelijke procedure gevolgd? Zo nee, waarom niet?
2. Wij willen niet meer verrast worden door kunstwerken die zonder instemming van bewoners of organisaties, zonder vergunning of zonder ordentelijke procedure geplaatst worden. Op welke wijze wilt u dit in de toekomst voorkomen?
3. Wilt u voortaan bij de keuze en plaatsing van een kunstwerk altijd de omwonenden/gebruikers en de wijkoverlegorganen betrekken? Zo nee, waarom niet?
4. Wilt u de keuze en plaatsing van kunstwerken en de werkwijze van de commissie Beeldende Kunst onderdeel laten zijn van de nog te schrijven nieuwe nota Kunst en Cultuur? Zo nee, waarom niet?
Met vriendelijke groeten,
Namens de Fractie Tonnaer,
Jacqueline Amesz
Via onderstaande link komt u bij een bericht over dit kunstwerk van 31 oktober 2010 waarbij uit de meer dan 70 reacties blijkt dat er langer een discussie gaande is:
http://www.hoorngids.nl/nw-7951-7-3290691/nieuws/kunstwerk_voor_natuurspeelplaats_blokker.html