De daling van het aantal gedetineerden in Hoorn dat na zijn vrijlating opnieuw in de fout gaat is spectaculair ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Dat blijkt volgens de gemeente Hoorn uit de cijfers over 2007 en 2008 van het Coördinatiepunt Nazorg Hoorn. Van de 110 gedetineerden die na hun vrijlating via het coördinatiepunt zijn geholpen om hun leven weer op de rails te krijgen, zijn er drie opnieuw in de gevangenis terecht gekomen. De nog geen 3 procent recidive, steekt schril af tegen de zes gedetineerden die hulp weigerden en allen opnieuw in de gevangenis terechtkwamen.
Bij de landelijke start van het project Coördinatiepunt Nazorg gedetineerden ging 40 procent van de gedetineerden binnen twee jaar weer in de fout. Streven van het kabinet is dat het project nazorg bijdraagt aan een vermindering van de totale recidive van 10 procent. In Hoorn is dat ruimschoots gelukt. De nog geen 3 procent recidive is ook 1 procent lager dan na het eerste jaar van het Hoornse project.
Unieke samenwerking
Volgens burgemeester Onno van Veldhuizen komt dit door de unieke samenwerking tussen gemeente, Reclassering Nederland en woningcorporatie IntermarisHoeksteen. Via het coördinatiepunt worden gedetineerden die zijn vrijgekomen geholpen bij het vinden van een woning en werk. Bijzonder in Hoorn is dat het coördinatiepunt wordt bemensd door medewerkers van Reclassering Nederland die hier zijn gedetacheerd. Daarmee beschikt Hoorn over de kennis en kunde om tot een gerichte en persoonlijke aanpak te komen. Ook de participatie van een woningcorporatie is bijzonder. Daardoor is het vinden van een woning gemakkelijker. De gemeente Hoorn helpt bij het verkrijgen van identiteitspapieren, het zelfstandig wonen, vrijetijdsbesteding, sociale contacten en het op orde krijgen van financiën. De ervaring van de afgelopen jaren heeft geleerd dat met name het oplossen van schulden aparte en bijzondere aandacht vraagt.
Dubbel en dwars terug
De samenwerking tussen de drie partners is in 2007 vastgelegd in een convenant voor drie jaar. Doelstelling is om te komen tot een vermindering van recidive van 50 procent onder alle gedetineerden die vrijkomen. In Hoorn zijn dat er jaarlijks zo’n 120.
De resultaten van het eerste volle convenantjaar zijn volgens burgemeester Van Veldhuizen meer dan bemoedigend. “Als gemeente steken we hier veel geld en energie in, maar dat lijkt zich dubbel en dwars terug te betalen”.
Hoorn participeert in een landelijke werkgroep die wettelijke regelgeving voor het Coördinatiepunt Nazorg gedetineerden mede voorbereidt. Vanaf 2006 wordt iedere gemeente geacht een coördinatiepunt Nazorg te hebben. In West-Friesland maken inmiddels ook de gemeenten Andijk, Koggenland en Wervershoof gebruik van het Hoornse coördinatiepunt. Naar verwachting gaan meer West-Friese gemeenten zich aansluiten.