Hoornse gedetineerden doen het goed na vrijlating

ingevoerd op 22-1-2009

De daling van het aantal gedetineerden in Hoorn dat na zijn vrijlating opnieuw in de fout gaat is spectaculair ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Dat blijkt volgens de gemeente Hoorn uit de cijfers over 2007 en 2008 van het Coördinatiepunt Nazorg Hoorn. Van de 110 gedetineerden die na hun vrijlating via het coördinatiepunt zijn geholpen om hun leven weer op de rails te krijgen, zijn er drie opnieuw in de gevangenis terecht gekomen. De nog geen 3 procent recidive, steekt schril af tegen de zes gedetineerden die hulp weigerden en allen opnieuw in de gevangenis terechtkwamen.
 
Bij de landelijke start van het project Coördinatiepunt Nazorg gedetineerden ging 40 procent van de gedetineerden binnen twee jaar weer in de fout. Streven van het kabinet is dat het project nazorg bijdraagt aan een vermindering van de totale recidive van 10 procent. In Hoorn is dat ruimschoots gelukt. De nog geen 3 procent recidive is ook 1 procent lager dan na het eerste jaar van het Hoornse project.

Unieke samenwerking
Volgens burgemeester Onno van Veldhuizen komt dit door de unieke samenwerking tussen gemeente, Reclassering Nederland en woningcorporatie IntermarisHoeksteen. Via het coördinatiepunt worden gedetineerden die zijn vrijgekomen geholpen bij het vinden van een woning en werk. Bijzonder in Hoorn is dat het coördinatiepunt wordt bemensd door medewerkers van Reclassering Nederland die hier zijn gedetacheerd. Daarmee beschikt Hoorn over de kennis en kunde om tot een gerichte en persoonlijke aanpak te komen. Ook de participatie van een woningcorporatie is bijzonder. Daardoor is het vinden van een woning gemakkelijker. De gemeente Hoorn helpt bij het verkrijgen van identiteitspapieren, het zelfstandig wonen, vrijetijdsbesteding, sociale contacten en het op orde krijgen van financiën. De ervaring van de afgelopen jaren heeft geleerd dat met name het oplossen van schulden aparte en bijzondere aandacht vraagt.

Dubbel en dwars terug
De samenwerking tussen de drie partners is in 2007 vastgelegd in een convenant voor drie jaar. Doelstelling is om te komen tot een vermindering van recidive van 50 procent onder alle gedetineerden die vrijkomen. In Hoorn zijn dat er jaarlijks zo’n 120.
De resultaten van het eerste volle convenantjaar zijn volgens burgemeester Van Veldhuizen meer dan bemoedigend. “Als gemeente steken we hier veel geld en energie in, maar dat lijkt zich dubbel en dwars terug te betalen”.

Hoorn participeert in een landelijke werkgroep die wettelijke regelgeving voor het Coördinatiepunt Nazorg gedetineerden mede voorbereidt. Vanaf 2006 wordt iedere gemeente geacht een coördinatiepunt Nazorg te hebben. In West-Friesland maken inmiddels ook de gemeenten Andijk, Koggenland en Wervershoof gebruik van het Hoornse coördinatiepunt. Naar verwachting gaan meer West-Friese gemeenten zich aansluiten.

Reacties
Reactie: (Maes)
24-1-2009, 12:23
Dat is inderdaad zo e.bot. Goed dat de recidive tov het landelijke gemiddelde zeer laag te noemen is maar Hoorn scoort wel slecht als het gaat om eeen onveilige gemeente, een bericht uit het NHD:

Hoorn op plek 17 van onveilige gemeenten
Gepubliceerd op 11 november 2008, 20:50

"Hoorn, de kleinste wereldstad van Nederland, staat in een landelijke lijstvoor onveilige gemeenten op de 17e plek.

De Politieacademie heeft voor dit doel de laatste vier jaren de cijfers voor zaken als diefstal, geweld, in braken en vernielingen beschouwd. Dat is gebeurd bij 443 gemeenten in het land.

Voor de gemeenten in West-Friesland staat zoals gemeld Hoorn als ’eerste’ op de lijst met de landelijke rangplaats 17. Die score wordt behaald door de aantallen gemelde zaken van diefstal en geweld.

Enkhuizen volgt op plek 41 als de tweede (on)veilige gemeente in de regio. Stede Broec bezet landelijk plek 96, de derde in deze regio."

Laat de gemeente Hoorn ook eens uitpakken wat men gaat doen ter voorkoming/bestrijding van het één en ander, anders begint het er op te lijken dat ex-gedetineerden prioriteit krijgen wat betreft begeleiding dan burgers te beschermen cq de stad leefbaar te maken en te houden.

Men zou bijna gaan denken dat de nazorg zo z’n voordelen heeft als men het lijstje bekijkt wat er allemaal wordt geregeld voor onze criminele medemens...

Reactie: (e.bot)
23-1-2009, 12:53
Het gemeentebestuur pakt groots uit met dit nieuws, maar zwijgt in alle talen als naar buiten komt dat Hoorn met stip is gestegen naar de 16de plaats in het nationale klassement van onveilige gemeenten.

Reactie: (Maes)
23-1-2009, 12:11
In ieder geval was Radio 1 vanmorgen op visite, op het stadhuid dacht ik, er werd gesproken met alle betrokkenen. Ik weet niet wat ik van die cijfers moet denken.

Ik schrok wel van een ex-gevangene (v) die 2x had gezeten waarvan 1x voor doodslag (of een poging daartoe). Er werd voor haar woonruimte gezocht in Hoorn en niemand buiten de hulpverlening komt haar achtergrond te weten, ook Woningbouwvereniging IntermarisHoeksteen weet dat niet en/of is daar in niet geïnteresseerd, zo werd gezegd.

Iedereen moet weer terug in de samenleving maar zo dichtbij vind ik toch geen prettig idee.

Reactie: (Debbie)
23-1-2009, 10:34
Ik ken zeker drie jonge mannen die na het al eerder hebben gezeten weer zitten. Volgens mij is Hoorn juist alleen maar geweldadiger en crimineler geworden de laatste twee jaar.Of ze zijn allemaal verhuist de statistieken..