Het infopunt van de GGZ krijgt toch voldoende geld van de gemeentes in West-Friesland om te kunnen blijven bestaan. Dit is besloten nadat de PvdA en het CDA in Hoorn vragen hadden gesteld aan het college van B&W.
Het GGZ-centrum heeft een InfoPunt voor West-Friesland voor alle mensen die vragen hebben op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg. Het gaat hierbij zowel om cliënten als familieleden, hulpverleners en andere belangstellenden. Vooral nu psychiatrische patiënten zoveel mogelijk ambulante ondersteuning krijgen en meestal thuis wonen, vormt deze voorziening een belangrijke hulpbron voor alle betrokkenen.
Tijdens een werkbezoek van CDA en PvdA aan de GGZ werd duidelijk dat de middelen voor het infopunt met het invoeren van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning naar de gemeentes in West-Friesland zijn overgegaan. Dit zijn de zogeheten gelden voor collectieve preventie Geestelijke GezondheidsZorg (cp GGZ). De GGZ had geen duidelijkheid of de gemeentes ook met voldoende geld over de brug zouden komen om het Infopunt overeind te kunnen houden.
In eerste instantie had alleen de gemeente Hoorn ongeveer 13.000 euro toegezegd.
PvdA en CDA vinden dat het Infopunt helemaal aansluit bij de bedoelingen van de WMO, namelijk het ondersteunen van kwetsbare groepen zodat ze zelfstandig kunnen blijven meedoen in de samenleving. Daarom hebben beide fracties gevraagd om duidelijkheid over de financiering van het Infopunt.
Het Hoornse college van B&W laat de raad nu per brief weten dat de subsidie uit Hoorn is opgehoogd naar 39.936 euro. Dit komt overeen met het geld dat Hoorn in de pot “cp-GGZ” heeft gehad. Bovendien is met de andere gemeentes afgesproken dat ook zij de gelden uit die pot beschikbaar stellen aan het GGZ-centrum.
‘Wij zijn van mening dat hiermee voldoende geld beschikbaar wordt gesteld om de voorzieningen te kunnen continueren’, zo schrijft B&W.
,,Prachtig dat het infopunt op deze manier kan blijven functioneren”, vinden de fractievoorzitters Judith de Jong (PvdA) en Michiel Pijl (CDA). ,,De GGZ is een voorziening voor heel West-Friesland en dan moet je de financiering ook regionaal regelen. Wij vonden het heel slecht en inefficiënt dat de GGZ met de pet in de hand bij alle afzonderlijke gemeentes langs moest. Nu is het in één keer geregeld en blijft deze voorziening voor de hele regio behouden.”