HOORNGIDS HOORN | De provincie Noord-Holland stelt de komende vier jaar elk jaar € 250.000 beschikbaar om invasieve exotische planten in natuurgebieden te bestrijden. Deze subsidie is bedoeld voor terreinbeherende organisaties, gemeenten, waterschappen en grondeigenaren in Natura2000- of Natuurnetwerk Nederland-gebieden. Hiermee kunnen zij snel ongewenste plantensoorten aanpakken.
Het geld kan worden gebruikt voor de kosten van de uitvoering en om de samenwerking tussen verschillende organisaties te verbeteren, bijvoorbeeld door gezamenlijk een gebiedsplan op te stellen.
Wat zijn invasieve exoten?
Invasieve exoten zijn planten of dieren die van nature niet in een gebied thuishoren, maar zich daar wel snel verspreiden en de biodiversiteit verstoren. Voorbeelden van invasieve planten zijn reuzenberenklauw, Japanse duizendknoop en Amerikaanse vogelkers. Voorbeelden van dieren zijn de wasbeerhond, zonnebaars en Aziatische hoornaar.
Provincie verantwoordelijk voor aanpak
Het Rijk heeft de provincie de taak gegeven om de verspreiding en schade van invasieve exoten te beperken. Noord-Holland doet dit via het Programma Invasieve Exoten, waarin maatregelen en samenwerkingen zijn vastgelegd. De provincie draagt ook bij aan het Kennisnetwerk Invasieve Exoten en werkt samen met Friesland en Groningen aan een voorlichtingscampagne op de Waddeneilanden.
Momenteel wordt vanuit het Uitvoeringsprogramma Natuurherstel al op verschillende locaties overwoekering door invasieve exotische planten aangepakt, bijvoorbeeld het verwijderen van de Japanse duizendknoop: zie deze video.
In oktober bespreekt de Commissie Landelijk Gebied het Programma Invasieve Exoten. De nieuwe subsidieregeling gaat in januari van start.
Bron: Provincie Noord-Holland
Foto: Aangeleverd