HOORNGIDS HOORN | Precies om 12 uur vandaag was een bijeenkomst georganiseerd bij de Vlinderrots, het herdenkingsmonument voor slachtoffers van geweld, in het Noorderplantsoen van Hoorn. Dit ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het toegankelijker gemaakte monument en om de betrokkenen weer eens te kunnen laten samenkomen bij de Vlinderrots om daar uiting te geven aan hun gevoelens, ervaringen en rouwverwerking.
De toegankelijkheid was tot nu toe een probleem voor mensen die er moeten komen met een rollator, een scootmobiel, een rolstoel of anderszins slecht ter been zijn. Gemeenteraadslid Robert Vinkenborg, initiatiefnemer van de betere toegankelijkheid en zichtbaar betrokken bij de mensen voor wie deze plek zoveel herinneringen oproept, weet dat de Vlinderrots een grote rol speelt voor de nabestaanden die te maken hebben gehad met het verlies van een dierbare. Hij acht het van belang dat lotgenoten op deze bijzondere plek kunnen samenkomen om bij te dragen aan de verwerking van het verlies van hun kind, zoon, zus, moeder of anderen die betrokken zijn geraakt bij fatale vormen van geweld.
Sprekers
Er waren diverse sprekers bij deze herdenkingsbijeenkomst, met o.a. Wanda en Jacques Beemsterboer die hun dochter Nadine in 2006 verloren toen zij door haar ex-vriend om het leven was gebracht. Wanda Beemsterboer las een kort stukje voor uit haar boek ’Mam, ik bel je zo terug’. Loco-burgemeester René Assendelft liet in zijn korte toespraak weten dat de gemeente Hoorn het belang van een dergelijk monument graag onderstreept en zal blijven zorgdragen voor het monument en de toegankelijkheid ervan. Aansluitend legde hij een bloemetje bij de Vlinderrots. Een andere spreekster liet op indrukwekkende wijze weten dat tot de vormen van geweld ook femicide nadrukkelijk een plaats inneemt en er aandacht aan besteed moet blijven worden, onderstreept met het zingen van een lied dat veel losmaakte bij de aanwezigen.
Namen van geweldslachtoffers
Op de Vlinderrots, die de naam ontleent aan de erop aangebrachte vlinders met daarop de namen van geweldslachtoffers, zien we naast de vlinder met de naam Nadine Beemsterboer, ook de namen van Lydia Knap uit Amstelveen, de uit Volendam afkomstige Eva Veerman, de in 1996 vermoorde Bert Bons, de vermoorde Sumanta Bansi en helaas vele anderen.
De Vlinderrots zal voor altijd een plek blijven die lotgenoten samenbrengt en op deze wijze een bijdrage kunnen leveren aan het verwerken van verdriet. Ook voor mensen ver buiten onze regio.
Auteur en foto’s: Wally Ooms