Er wordt hard gewerkt aan de Verlengde Lageweg nummer 9. Vanuit dit pand wil de Voedselbank West-Friesland haar dienstverlening in september gaan starten. Bestuurslid Monique Broekhuisen: “We hebben magazijnbeheerders, inpakkers, chauffeurs, intakers, coördinatoren en administratieve krachten nodig. Gelukkig hebben diverse mensen zich al opgegeven, maar we kunnen zeker nog mensen gebruiken.”
Op donderdag 13 juli heeft het stichtingsbestuur een eerste informatieavond voor een veertigtal belangstellenden gehouden. Velen hebben zich als vrijwilliger aangemeld. Op basis van de opgegeven voorkeuren, persoonlijke mogelijkheden en kwaliteiten zullen de verschillende functies de komende weken ingevuld gaan worden.
De zomermaanden zullen ook gebruikt worden om de benodigde bedrijfsmiddelen in te zamelen. Voorzitter Peter de Vries: “We hebben al meubilair, een eerste vrieskist en een rollerband. Maar we hebben uiteraard nog veel nodig, zoals 350 kratten. Er lopen ook nog een aantal subsidieverzoeken bij landelijke fondsen, bijvoorbeeld voor een bus en een koelcel.”
Noodzaak
De eerste voedselbank is ooit in 2002 in Rotterdam ontstaan. Er zijn sindsdien een veertigtal voedselbanken opgericht. Monique Broekhuisen: “Veel meer zullen er naar verwachting niet meer komen, ondanks dat de nood onverminderd hoog is. Twaalf procent van alle gezinnen heeft een inkomen rond het sociaal minimum. Er hoeft maar iets te gebeuren en men zit eronder.” Op basis van deze gegevens verwacht de voedselbank uiteindelijk 300 voedselpakketten per week te verstrekken in de regio. Een pakket zal daarbij uit 10 tot 15 produkten bestaan, zoals brood, aardappelen, pasta’s, rijst, groente, fruit en beleg. Maar de feitelijke samenstelling zal erg afhankelijk zijn van het aanbod in een week.
Het gaat om produkten die op zich nog goed zijn, maar bijvoorbeeld of verkeerd verpakt of over de commerciële verkoopdatum heen zijn. Deze produkten gaan dan terug naar de leverancier die ze dan vaak laat vernietigen. Door deze produkten via de voedselbanken alsnog een goede bestemming te geven wordt veel verspilling tegen gegaan. Naast armoedebestrijding is dit een belangrijke nevendoelstelling van de voedselbank.
Samenwerking
In de regio N-Holland zijn op dit moment voedselbanken in Amsterdam, Haarlem, IJmond, Velzen, Zaanstreek, Purmerend, Alkmaar, Den Helder en Texel. Met de voedselbank West-Friesland is de hele provincie nu afgedekt. De verschillende voedselbanken werken onderling nauw samen op het punt van leveranciers, voedsel en transport.
De voedselbank West-Friesland is aangesloten bij de federatie van voedselbanken en hanteert de landelijke criteria bij de toetsing of iemand in aanmerking komt voor een voedselpakket. De Vries: “Die intake gaan we ook zelf doen en periodiek zullen we toetsen of verstrekking nog nodig is. Het gaat in beginsel om tijdelijke hulp.”
Het stichtingsbestuur hoopt begin september te kunnen starten, maar er zal in het distributiecentrum aan de Verlengde Lageweg geen dagelijkse drukte heersen. Bestuurslid Arthur Helling: “We zullen waarschijnlijk 1 dag in de week echt in volle omvang operationeel zijn. Eén dagdeel om de pakketten samen te stellen en één dagdeel om de pakketten uit te geven. De rest van de week zal het aanzienlijk rustiger zijn, maar we moeten voor klanten en vooral voor leveranciers wel dagelijks bereikbaar zijn.”
Hulp
De voedselbank zoekt nog sponsors, bedrijfsmiddelen en vrijwilligers. Elke bijdrage is welkom en zal met veel dank worden aanvaard. De voedselbank is voorlopig bereikbaar via het mailadres: voedselbankwf@gmail.com. Het bankrekeningnummer van de voedselbank is 1227.33.487.