We schieten met veel zaken door. Dat was velen al eerder duidelijk geworden na vanuit Brussel opgelegde overheidsbesluiten door overbetaalde Europarlementariërs. Veelal goedbedoelde maatregelen om mensen te behoeden voor het kwaad en de jeugd te beschermen tegen aanstormende verleidingen als gokken en alcoholgebruik. Een aansprekend voorbeeld van die totale verwording naar een ongekende staat van betutteling kwam mij dit weekend ter ore.
Een echtpaar deed de reguliere boodschappen samen met hun dochter van 14 jaar. Zaken als brood, groente, kaas, flesje wijn en andere levensmiddelen vonden hun plek in de boodschappenwagen, waarna koers werd gezet richting kassa. Aldaar werden de boodschappen gescand door de kassamedewerkster, die plots halt hield en het echtpaar op de fles wijn wees. ”Deze mag u niet meenemen”, verklaarde het meisje. ”Niet in het bijzijn van een minderjarige”. Verbazing alom. ”Maar het is voor eigen gebruik, we gaan het toch niet aan ons kind geven”, luidde het verweer van de verbijsterde ouders. De piepjonge kassière was echter onverbiddelijk: ”Zo zijn nu eenmaal de regels en die moet ik opvolgen”. Er ontstond enig rumoer aan en rond de afrekenlocatie, waar spiedend werd gezocht naar de verborgen camera. Maar het bleek geen grap. Wachtenden lieten weten een snelle afwikkeling van deze onverkwikkelijke zaak te willen en de beide volwassenen en hun dochter wensten simpelweg de boodschappen af te rekenen. De suggestie van de moeder om dan maar samen met haar dochter de winkel uit te gaan, zodat de vader als individuele klant de boodschappen kon afrekenen werd door de bovenmatig geïnstrueerde kassière afgewezen: ”Ik weet nu dat u in gezelschap bent van een minderjarige en dus kan ik de wijn niet aan u meegeven”.
Navraag leert dat de kassamedewerkster gehandeld heeft volgens de nu geldende voorschriften. Enkele jaren geleden tot stand gekomen om te voorkomen dat jeugdigen alcoholische drank kunnen kopen en datzelfde geldt als een volwassene dat doet in het bijzijn van een puber. Met de maatregel moet worden voorkomen dat een jongere de aankoop laat doen door een 18-jarige om zo de regel te omzeilen. Maar wie handelt naar de geest van deze maatregel snapt dat dit niet opgaat voor volwassenen die samen met een puber de boodschappen doen. Dat zeggen ook de door ons benaderde supermarktmedewerkers, daarbij het bekende gebaar makend van het door de vingers zien als zich ouders met hun kind bij de kassa melden met een flesje wijn. Zij spraken daarbij het vermoeden uit dat het om een zeer jeugdige kassamedewerkster moest gaan die met de ingepropte instructies nog om moet leren gaan. Hoe dat bij de zelfscan gaat is vooralsnog onduidelijk. Daar wordt steekproefsgewijs beoordeeld of de klanten alles keurig langs de scanner hebben gehaald, maar niet of daar onwelvoeglijke attributen tussen zitten.
Wie ogenschijnlijk doelloos bij de supermarkt rondlopende pubers ziet weet vanaf nu dat pa of ma het kind even apart heeft gezet om zo problemen te voorkomen.