HOORNGIDS HOORN | Met muziek en dans voor de woning van de bruid werden de eerste stappen gezet naar het huwelijk tussen de in Hoorn geboren Yasemin Kaygisiz en haar aanstaande echtgenoot Semih Erol, beide van Turkse komaf. Op straat werd het gevierd met de trom en een blaasinstrument. Er werd volgens traditie gedanst volgens de belangrijke Turkse volksdans halay.
Aansluitend zal er een groots huwelijksfeest plaatsvinden in Amsterdam, waarbij het niet ongebruikelijk is dat er meer dan duizend gasten zijn. Velen komen met hun hele gezin, zodat de zaal vol zal zijn met volwassenen, jongeren en kleine kinderen. Turkse bruiloften kennen over het algemeen zeer veel gasten. Zowel familie, vrienden en kennissen van de bruid en bruidegom zijn uitgenodigd.
Belangrijk moment
Een huwelijk aangaan is in de Turkse cultuur een belangrijk moment. Voordat de echte trouwpartij kan beginnen is er nog een aantal dagen daaraan voorafgaand, waarin voorbereidingen worden gedaan. Gemiddeld duurt een Turkse bruiloft drie dagen.
Yasemin zag er in haar prachtige crèmekleurige trouwjurk uitermate fraai uit. Datzelfde gold in niet mindere mate voor Semih, die zichtbaar genoot van de muziek en de aanwezigen voor de woning van zijn aanstaande in de Grote Waal.
Groots feest
De stoet vertrok vervolgens met veel versierde auto’s naar de hoofdstad, alwaar het bruiloftsfeest groots zal worden gevierd met een versierde tafel voor het bruidspaar, muziek en dans. De bruid en bruidegom zullen worden opgewacht door jonge meisjes en vrouwen die met hun armen omhoog een boog vormen. De bruid en bruidegom moeten onder deze boog door de zaal binnenkomen. Koffie, thee, frisdrank, nootjes, hapjes en andere etenswaar worden aangeboden tijdens de bruiloft. Met aangepast licht en romantisch muziek zullen de bruid en bruidegom hun eerste dans doen. Aansluitend zal de ruimte helemaal gevuld zijn met meedansende gasten.