HOORNGIDS REGIO | In het nieuwe Circulair Matchmaking Programma koppelt de provincie MKB-bedrijven die de vraag hebben hoe ze meer circulair kunnen ondernemen, aan startups of andere innovatieve MKB-bedrijven met een circulair product, dienst of een circulaire innovatie. Zo wordt de vragende ondernemer geholpen om circulair te worden én krijgen de innovatieve startups en innovatieve MKB-bedrijven de kans om hun innovatie, product of dienst sneller op de markt te brengen en te groeien. In februari 2022 wil de provincie de eerste tien matches tussen bedrijven hebben gemaakt.
Sneeuwbaleffect
Gedeputeerde Zita Pels hoopt op een sneeuwbaleffect door de matchmaking: “Er zijn ontzettend veel mooie circulaire ondernemers en initiatieven in Noord-Holland. Zij zijn op zoek gegaan naar manieren om het gebruik van niet hernieuwbare grondstoffen terug te dringen en zo ook CO2 uitstoot te verminderen. Door nu zo concreet te gaan koppelen, helpen wij die ondernemers verder en komen er weer nieuwe circulaire ondernemers bij. Door deze voorbeelden te delen, worden hopelijk andere ondernemers geïnspireerd ook de stap te zetten en bij ons aan te kloppen. Zo mikken we op het ontstaan van circulair sneeuwbaleffect.”
Het matchmaking traject
Het Circulair Matchmaking Programma helpt de ondernemers allereerst met het scherpstellen van hun circulaire vraag. Vervolgens worden ze in contact gebracht met startups, scaleups of MKB-bedrijven die een circulaire innovatie en circulaire producten en diensten hebben die aansluiten bij hun vraag. Wanneer een match is gemaakt, blijft het Circulair Matchmaking Programma beide partijen begeleiden om ervoor te zorgen dat er een concrete samenwerking uit komt. Adviesbureaus Preneurz en KplusV ondersteunen de provincie bij het matchen. Beide bureaus beschikken over een breed netwerk van innovatieve startup, scaleups en MKB-bedrijven.
Aanmelden
Ondernemers die zich aan willen melden, kunnen dat doen via www.noord-holland.nl/matchmaking. Het Circulair Matchmaking Programma is één van de programma’s die de provincie ondernemers in Noord-Holland biedt. Ieder programma is gericht op andere fasen of aspecten van circulair ondernemen. Ondernemers die meer willen weten over de andere programma’s en (financiële) regelingen die de provincie heeft op het gebied van circulair ondernemen, kijk hier.
Wat is een Circulaire Economie?
In een circulaire economie worden producten steeds langer en grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Zo blijven grondstoffen die niet meer aangevuld kunnen worden, zoals mineralen, metalen, olie, gas en steenkool, behouden. Ook vermindert de CO2 uitstoot die nu nog bij het delven en vervoeren van grondstoffen wordt uitgestoten. In de circulaire economie worden daarom producten bij voorkeur zo lang mogelijk gebruikt, gerepareerd en opnieuw gebruikt. Aan het einde van de levensduur worden de producten gerecycled (uit elkaar gehaald, gedemonteerd en de grondstoffen opnieuw gebruikt). Wanneer er nieuwe grondstoffen nodig zijn, komen deze in een circulaire economie van natuurlijke, hernieuwbare bronnen als hout, bamboe en olifantsgras.