HOORNGIDS HOORN | ’Collectief Ondeugend’ plaatste zaterdag naast J.P. Coen het beeld van seriemoordenaar Maria Catharina Swanenburg, de volksheldin bekend als ’Goeie Mie’ (Leiden 9 september 1839 - Gorinchem 11 april 1915). Op de gravure is te lezen: ’Ziekenverzorgster, Volksheldin. Geroemd als een daadkrachtig persoon. Vergiftigde in zes jaar tijd ongeveer 65 buurtgenoten van wie er 23 overleden.’
Collectief Ondeugend
Verantwoordelijk voor de plaatsing van ’Goeie Mie’ is het ’Collectief Ondeugend’ dat zou bestaan uit filosofen, kunstenaars en studenten. Zij stuurden een brief naar het Hoornse gemeentebestuur waarin onder meer te lezen is ”Wij begrijpen dat de aanwezigheid van het standbeeld pijnlijk is” en ”Uw eventuele protestverklaring zien wij als een waardevolle aanvulling.” En verder: ”Groepen die J.P. Coen weg willen hebben, met het argument dat deze niet bij de tijd past, hebben ongelijk: hij past juist precies bij deze tijd. Je mag alles veroveren en omleggen, zolang er maar geld aan wordt verdiend. Om dit nog wat explicieter te maken dachten wij in een ondeugende bui: kom, we plaatsen er nog een bij. Fantastisch toch?”
Provocatie
De anonieme groep ’Collectief Ondeugend’ geeft verder aan dat het plaatsen van ’Goeie Mie’ geen protest is, maar een provocatie. Zij zeggen niet met vlaggen te zwaaien, geen leuzen te roepen, maar alleen in onze vuisten te lachen. De lach van een vos na een goeie streek. Er wordt ook aangegeven het niet eens te zijn met de huidige maatschappij ”waarin men niet veel meer doet dan passief consumeren”.
Stadsgesprekken
Afgelopen zomer is de serie zogeheten ’stadsgesprekken’ over racisme en uitsluiting, afgerond. Aan de hand van de uitkomst van de gesprekken wil het gemeentebestuur uiteindelijk bepalen of het omstreden standbeeld van J.P. Coen op de prominente plek op de Roode Steen in Hoorn moet blijven staan of niet. De beslissing daarover zal echter niet meer door het huidige stadsbestuur worden genomen. Het beslismoment daarover is doorgeschoven naar de zomer van 2022; na de gemeenteraadsverkiezingen die in maart volgend jaar plaatsvinden.
Facebook
Op Facebook verscheen zaterdag een bericht waarin op niet mis te verstane wijze de daden van J.P. Coen werden verheerlijkt. Bij het pleidooi om het beeld te laten staan werd vermeld dat daarvoor een geldinzamelingsactie zou zijn gestart. Blijkbaar mede doordat bijval uitbleef, maar integendeel verbaasd en door sommigen boos werd gereageerd, kwam niet goed uit de verf dat het satire betrof. De verheerlijking van J.P. Coen was echter dusdanig over de top, dat goede lezers er na enige tijd achter kwamen dat het om satire ging.