HOORNGIDS | In de nacht van zaterdag op zondag gaat om 2.00 uur de klok een uur vooruit. Vanaf zondag geldt de zomertijd en dat blijft zo tot zondag 31 oktober: dan gaat de klok weer een uur terug. De zomertijd en wintertijd werden in 1977 ingevoerd in Nederland. Ten eerste om energie te besparen, want met het ingaan van de zomertijd konden de lampen wat later op de avond aan. Ten tweede gaf het mensen in de avonduren wat meer vrije tijd bij daglicht.
Verplichte zomertijd tijdens Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest Nederland op bevel van de bezetter de klok één uur en veertig minuten vooruit zetten. Hierdoor was het in Nederland even laat als in Duitsland. In 1946 zag Nederland, net als een aantal andere landen na de oorlog, weer af van de zomertijd. De oliecrisis van 1973, die tot een golf van energiebesparende maatregelen leidde, was voor veel Europese landen en ook Nederland aanleiding om opnieuw de zomertijd in te voeren.
Verandering van einde zomertijd
Tot en met 1995 eindigde de zomertijd op de laatste zondag van september. Vanaf 1996 eindigde de zomertijd, volgens een wijziging in de richtlijn, op de laatste zondag van oktober. Deze wijziging werd doorgevoerd om de zomertijd met die in het Verenigd Koninkrijk te synchroniseren. Sindsdien duurt de zomertijd dus ongeveer zeven maanden.
Afschaffing zomer- en wintertijd?
In de laatste jaren gingen al meermaals stemmen op om te stoppen met het verzetten van de klok. Het Europees Parlement verklaarde zich in 2019 voorstander om het verzetten van de klok in 2021 af te schaffen. Er werd een speciale commissie in het leven geroepen om voorstellen te doen welke standaardtijd in de verschillende Europese landen zou gaan gelden. Verdere ontwikkeling lijkt momenteel stil te liggen.