HOORNGIDS | In de nacht van 28 op 29 maart wordt om 02.00 uur de klok een uur vooruit gezet. Vanaf zondag geldt de zomertijd en dat blijft zo tot zondag 25 oktober, wanneer de klok weer een uur teruggaat.
De zomertijd en wintertijd zijn in Nederland in de jaren zeventig ingevoerd. Daar waren destijds twee redenen voor: ten eerste energiebesparing, want met het ingaan van de zomertijd kunnen de lampen wat later aan. En ten tweede is er ’s avonds meer vrije tijd bij daglicht. Traditioneel begint de zomertijd in het laatste weekend van maart.
De laatste jaren gaan er meer en meer stemmen op om te stoppen met het verzetten van de klok. Een veelgehoorde klacht is dat het biologische ritme erdoor wordt verstoord.
Het Europees Parlement is ook vóór afschaffing, maar neemt daarover waarschijnlijk pas over een paar jaar een definitieve beslissing. Er zijn ook ideeën om de klok ten opzichte van de standaardtijd (= wintertijd) permanent een half uur vooruit te zetten. Maar voor nu geldt dat we vannacht een uurtje korter slapen. Daar krijgen we in de avond wel een uurtje langer licht voor terug.