HOORNGIDS | Wethouder Simon Broersma van Fractie Tonnaer houdt vast aan zijn voornemen de populieren aan de Westerdijk eerst te kandelaberen en dan te kappen, zo bleek tijdens de informatieavond die de gemeente op maandag 28 oktober organiseerde. ”Een doodskus voor de populieren”, zo vatte een van de aanwezigen het samen. ”Bij kandelaberen gaan alle takken eraf. Geen populier die dat overleeft. Dan kun je net zo goed meteen kappen.” Een andere aanwezige op de informatieavond vroeg zich dan ook hardop af waarom de gemeente niet meteen overging tot kappen, maar daarop kwam geen antwoord.
Eerder deze maand verscheen een rapport van boomtechnisch adviseur Wim Kruijk, dat was aangevraagd door mensen van het burgerinitiatief die strijden voor het behoud van de populieren. Kruijk adviseert de gemeente ”intensief” te snoeien in plaats van te kandelaberen, omdat op die manier de bomen behouden kunnen blijven en het risico op takbreuk teruggebracht kan worden tot een ”aanvaardbaar” niveau. Maar wethouder Broersma zei niks te voelen voor ”intensieve snoei”, omdat er volgens hem dan nog steeds ongelukken kunnen gebeuren door vallende takken. Het kandelaberen van de bomen zou het risico op takbreuk terugbrengen tot nul. Maar dat werd bestreden door mensen in de zaal die er op wezen dat vorig jaar op de Noorderveemarkt een persoon in het ziekenhuis belandde door een vallende tak van een populier op de Noorderveemarkt die een ”aantal jaren geleden gekandelaberd” was, volgens een door de gemeente besteld rapport van BTL Bomendienst.
Stad afsluiten
”Als Hoorn nul risico wil op ongelukken, sluit dan de hele stad maar af voor autoverkeer”, riep één van de aanwezigen spottend. Een ambtenaar die wethouder Broersma bijstond antwoordde daarop dat de gemeente geen schadeclaims ontvangt voor ongevallen met auto’s, maar wel voor ongevallen met vallende takken.
Broersma herhaalde niet te verwachten dat het hoogheemraadschap de gemeente toestemming zal geven bomen te herplanten op de Westerdijk, maar wel in gesprek te zijn over herplant langs de weg, waarbij mogelijk parkeerplaatsen moeten worden opgeofferd. Dit leidde tot de vraag vanuit het publiek waarom de gemeente dan niet kiest voor het behoud van de bomen zolang dat mogelijk is en zolang er nog zoveel onzekerheid is over herplant. ”De gekapte bomen op de dijk langs de Willemsweg zijn na twaalf jaar nog steeds niet vervangen. Gaan we dat ook meemaken op de Westerdijk?” Maar ook dit kon wethouder Broersma niet op andere gedachten brengen. ”De bomen vormen een gevaar. We willen geen risico’s meer nemen.”
Nationale Ombudsman
”We zijn in gesprek met de Nationale Ombudsman over hoe de gemeente is omgegaan met ons burgerinitiatief en de meer dan 100 bezwaarschriften die zijn ingediend”, laat na afloop van de informatieavond een woordvoerder van het burgerinitiatief weten. ”Eerst mocht van de burgemeester ons burgerinitiatief niet in de gemeenteraad worden behandeld, omdat er een bezwaarprocedure liep. En vervolgens verklaart Broersma doodleuk dat hij helemaal geen kapvergunning nodig heeft voor de bomen en blijkt dus dat die hele bezwaarprocedure een fopneus is geweest, mogelijk zelfs met het doel de gemeenteraad en de mensen van het burgerinitiatief buiten spel te zetten.”
Vragen
De fracties PvdA, Danny Verdonk en De Realistische Partij hebben op 12 september Artikel 36 vragen gesteld aan wethouder Broersma over zijn eerdere verklaring dat de gemeente een toezegging had gekregen van het hoogheemraadschap dat kon worden herplant op de dijk. Dit naar aanleiding van een artikel in het Westfries Weekblad, waaruit bleek dat er geen sprake was van zo’n toezegging en de gemeente zelfs nog niet eens een vergunning had aangevraagd voor herplant. Wethouder Broersma heeft de vragen van de drie fracties nog niet beantwoord.
Niet urgent
Tijdens de algemene beschouwingen in het stadhuis op dinsdag 29 oktober heeft wethouder Broersma aangegeven dat er de komende (winter)maanden geen al te grote vrees bestaat dat de populieren aan de Westerdijk gevaar gaan opleveren, daar de bomen nu ontdaan zijn van hun bladeren waardoor de wind vrij spel heeft tussen de takken en de druk dus aanzienlijk minder groot is. De komende maanden zal er dan ook niet gekandelaberd worden.