HOORNGIDS | “Recyclen is wel het laatste dat we moeten doen.” Dit is de mening van raadsleden Linda Koekkoek en Danny Verdonk. Aankomende dinsdag dienen zij tijdens de begrotingsbehandeling een motie in voor de Hoornse gemeenteraad waarin ze oproepen om het R-model in de gemeente te introduceren. “Dit model is niet alleen goed voor duurzaamheid, maar voorkomt ook nog eens onnodige uitgaven van de gemeente, iets dat we met onze begroting goed kunnen gebruiken”, aldus Linda Koekkoek.
Het R-model gaat uit van 10 stappen die in volgorde van meest duurzaamheid naar minst duurzaam overwogen kunnen worden om tot een definitieve keuze te komen. Het R-model is bedacht door Prof. Dr. J. Cramer (inderdaad, de oud-politica). Dit model is een afgeleide van de ‘ladder van Lansink’, ook wel de afval-hiërarchie genoemd. En het zal u verbazen (of misschien juist niet) dat recycling één van de minst duurzame opties is.
Onnodig kopen
Linda Koekkoek licht toe: “De eerste stappen zijn Refuse, Reduce en Re-use. Dus eerst ‘niet kopen of gebruiken’, daarna ‘minder’ en daarna ‘hergebruiken’. Als we ons vooraf bij elke keuze voor aanschaf of vervanging van producten, materiaal of diensten binnen de gemeente afvragen hoe we daarin voorkomen dat we onnodig of te veel inkopen, dan zetten we grote stappen. Niet alleen op het gebied van duurzaamheid, maar ook op het gebied van onze financiën. Iets niet aanschaffen zorgt namelijk direct voor minder kosten. En minder kosten is iets dat we in Hoorn de komende jaren goed kunnen gebruiken.”
Trekkersrol gemeente
“Recycling komt ook voor in dit rijtje met R-en, maar pas op de allerlaatste plaats. Bij recycling hebben we eigenlijk alle duurzamere keuzes al laten liggen”, legt Danny Verdonk uit. “De gemeente heeft een trekkersrol en kan juist door zijn inkoopkracht een verschil maken. We willen met dit voorstel dat de gemeente in ieder geval een concrete manier heeft om dit toe te gaan passen en bedrijven te stimuleren om diensten op deze wijze aan te bieden en samen op te trekken naar duurzamere inkoop en producten. Daarnaast kun je niet aan de inwoners vragen om te verduurzamen en er vervolgens als gemeente zelf niet alles aan doen om écht duurzaam te worden.”
Circulair Hoorn
In december 2018 werkten de 2 raadsleden ook al samen aan de motie voor 100% circulair Hoorn. Deze werd toen met een ruime meerderheid aangenomen. “Dit is de volgende stap in het proces, van praten naar doen, waarbij we hopen dat de gemeente daadwerkelijk het ambitieniveau hoog durft te leggen en actie kan ondernemen met deze concrete werkwijze. We hopen ze met deze motie een duurzaam instrument te geven”, aldus de twee duurzame raadsleden. Aankomende dinsdag bespreekt de gemeenteraad de motie en stemt zij hierover op 5 november, tijdens het tweede deel van de begrotingsbehandeling.
Foto: raadsleden Linda Koekkoek en Danny Verdonk bij kringloopwinkel Noppes in Hoorn