HOORNGIDS | Gemeenteraadsleden Marieke Rijk en Roger Tonnaer van Fractie Tonnaer hebben enkele weken geleden doormiddel van schriftelijke vragen aan het college van B&W, aandacht gevraagd voor de zandverstuiving die kan ontstaan door de aanleg van het stadsstrand bij de Grote Waal.
Uit de beantwoording blijkt dat het college van B&W samen met de Alliantie Markermeerdijken zal proberen stuifzand zo veel mogelijk te voorkomen. Volgens het college kan stuifzand worden beperkt door tijdens de aanleg op het zand een grondlaag aan te brengen en door een grotere zandkorrel te gebruiken. Verder blijkt uit de beantwoording dat bij zuidwestenwind stuifzand waait richting de schouwburg en de Westerdijk. De kans bestaat ook dat het zand richting de Grote Waal waait.
Op de vraag wanneer het stadsstrand voor het eerst door recreanten kan worden bezocht, verwacht het college in de zomer van 2022. Omdat er nog een bodemprocedure bij de Raad van State loopt tegen de gehele dijkversterking, en er nog geen definitief ontwerp voor het stadsstrand is, kan de Alliantie nog geen preciese planning geven wanneer het gehele project klaar zal zijn. Het invullen van alle bijkomende voorzieningen van het stadsstrand volgt in de jaren nadat het strand is aangelegd.
Hieronder is de brief met de vragen en de beantwoording van het college van B&W te lezen:
Hoorn, 27 sept. 2019
Onderwerp: Beantwoording art.36 vragen over mogelijke verstuiving stadsstrand
Geachte heer Tonnaer,
In uw brief van 20 augustus 2019 heeft u ons vragen gesteld over mogelijke verstuiving van het stadsstrand. In deze brief leest u de antwoorden op uw vragen.
Vraag 1
Kent u de problemen met stuifzand die zijn ontstaan door de aanleg van vooroevers aan de Houtribdijk ? Welke kennis heeft u hierdoor verkregen t.b.v. de aanleg van het stadsstrand bij de Grote Waal?
Antwoord
De problemen m.b.t. tot het stuifzand op de Houtribdijk zijn bekend. Tijdens het aanleggen van de oeverdijk houdt de Alliantie Markermeerdijken het zand zoveel mogelijk nat met waterwagens en incidenteel met papierpulp. Snel werken is ook een manier om verdroging en verstuiving tegen te gaan: de ophoogslagen volgen elkaar snel op. Als de oeverdijk inclusief overhoogte er ligt, bestrooit de Alliantie het zand met een laagje grond van drie, vier centimeter. Dat is tijdelijk. Na het zetten wordt de overhoogte afgegraven en de oeverdijk ingericht. De oeverdijk wordt dus lager, en daardoor de kans op overlast van stuifzand kleiner.
De oeverdijk in module 2 (Strand Hoorn) wordt na de aanleg door de gemeente ingericht als stadsstrand. Hier blijft dus zand liggen. Bij zuidwestenwind (die het meest voorkomt) waait het zand richting de schouwburg en de Westerdijk. Het meeste zand komt in het water terecht voordat het de schouwburg en de Westerdijk kan bereiken, of wordt tegengehouden door de strekdam. Als de wind de andere kant op waait, richting de Grote Waal, zal de huidige dijk het meeste tegenhouden.
Voor het zand op de oeverdijk is gekozen voor een grotere zandkorrel (minimaal 200 pm) dat minder snel stuift dan zeer fijn zand. Wanneer er na stuiven (te)veel zand in het water terechtkomt, kan dit weggebaggerd worden.
Het definitieve ontwerp van het stadsstrand is nog in voorbereiding. Vanzelfsprekend nemen we deze problematiek mee in het ontwerp om overlast van stuifzand zo veel mogelijk te voorkomen.
Vraag 2
Wilt u bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier/Alliantie Markermeer erop aandringen dat bij de aanleg van de vooroever en de inrichting van het stadsstrand stuifzand zoveel mogelijk wordt voorkomen?
Antwoord
Wij hebben er bij de Alliantie Markermeerdijken op aangedrongen om stuifzand zoveel mogelijk te voorkomen.
Vraag 3
Welke organisatie is verantwoordelijk - gemeente Hoorn, Hoogheemraadschap/Alliantie of Recreatieschap (toekomstig beheerder)- voor het eventueel verwijderen van het stuifzand op de rijweg en het tijdelijk afsluiten van de Westerdijk?
Antwoord
De Alliantie Markermeerdijken in samenwerking met de wegbeheerder is verantwoordelijk voor het verwijderen van stuifzand op de Westerdijk in het geval dit tot overlast leidt. De wegbeheerder buiten de bebouwde kom is het Hoogheemraadschap en binnen de bebouwde kom is het de gemeente Hoorn.
Vraag 4
De voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van vooroever met stadsstrand vinden nu plaats. Wanneer is het stadsstrand gereed en kan het door Hoornse en Westfriese recreanten voor het eerst worden bezocht?
Antwoord
De Alliantie Markermeerdijken is dit voorjaar gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van de oeverdijk. Omdat er nog een bodemprocedure bij de Raad van State loopt tegen de gehele dijkversterking, kan de Alliantie nog geen definitieve planning geven. Tot de uitspraak in de bodemprocedure voert de Alliantie alleen omkeerbare werkzaamheden uit. Omdat de oeverdijk de basis vormt voor het stadsstrand en er nog geen definitief ontwerp is voor het stadsstrand, kunnen we nog geen definitieve planning geven voor het stadsstrand. Wel verwachten we dat als de oeverdijk eind 2021 is aangelegd, recreanten vanaf zomer 2022 gebruik kunnen maken van de oeverdijk als strand. De definitieve invulling van het stadsstrand met alle voorzieningen volgt in de jaren daarop.
Met vriendelijke groet,
Burgemeester en wethouders van Hoorn