Onno Egtberts en Roger Tonnaer, gemeenteraadsleden namens Fractie Tonnaer hebben vragen gesteld aan het college van B&W over Muziekschool Gerard Boedijn. Fractie Tonnaer is van mening dat de gemeente Hoorn moet ingrijpen bij de muziekschool wegens het incompleet aanleveren van het jaarverslag over 2017. Dit (incomplete) stuk, de jaarrekening en begroting 2018 heeft de gemeente na aandringen pas 8 oktober j.l. ontvangen.
Fractie Tonnaer vraagt zich ook af of er wel een open sollicitatieprocedure is geweest voor de vier onlangs nieuw aangestelde bestuurslden van de muziekschool. Ook vraagt de fractie zich af waarom de overeenkomst met de muziekschool desondanks is verlengd en waarom de gemeenteraad niet over de gang van zaken is geinformeerd. Hieronder de schriftelijke vragen van Fractie Tonnaer aan het college:
Aan: college van Burgemeester en Wethouders
Geacht College,
Per brief van 2 september jl. hebben de raadsleden de Meij (VVD) en Tonnaer (Fractie Tonnaer) het college verzocht om binnen 4 weken onder meer de jaarrekening 2017, het jaarverslag 2017 en de begroting 2018 van Muziekschool Gerard Boedijn te ontvangen.
Pas na mondeling aandringen ontvingen zij op maandag 8 oktober jl de jaarrekening 2017, de statuten (versie 1990), de begroting 2018 en het uittreksel KvK 21-09-2018.
Uit de begeleidende informatie blijkt dat de Muziekschool het jaarverslag 2017 nog steeds niet gereed heeft. De nieuwe uitvoeringsovereenkomst 2018-2022 ontbreekt, terwijl de oude uitvoeringsovereenkomst loopt tot eind 2017. Zonder de gemeenteraad hierover te informeren heeft het college van B&W samen met de Muziekschool besloten de oude uitvoeringsovereenkomst met één jaar te verlengen
Volgens een artikel in het NHD (Dagblad voor West-Friesland) van 17 november jl. is vanaf 2 oktober jl. het muziekschoolbestuur versterkt met vier nieuwe bestuursleden. Het is een prestatie om vier nieuwe bestuursleden te kunnen benoemen, maar het is wel de vraag op welke wijze deze bestuursleden zijn aangetrokken. Is tijdens de wervingsprocedure optimaal gebruik gemaakt van geschikte kandidaat-bestuursleden ? Of is uitsluitend geworven via de ‘binnenring’ van de muziekschool ? In het NHD van 17 november jl. staat een advertentie van de Bibliotheek Hoorn die op zoek is naar drie nieuwe bestuursleden. Deze open sollicitatieprocedure vergroot voor de Bibliotheek de mogelijkheid om nog onbekende en talentvolle bestuurders te werven. Deze vorm van werving waarderen wij meer.
Het inhoudelijke jaarverslag 2017 van de Muziekschool is nog steeds niet gereed en vastgesteld. De indruk ontstaat dat de school niet in staat is, om welke reden dan ook, om het jaarverslag vast te stellen.
In het Dagblad voor West-Friesland van zaterdag 17 november jl. lezen we dat er binnen het bestuur van de Muziekschool vragen zijn over de rechtmatigheid van de vastgestelde financiële jaarrekening 2017. Wij vinden het opmerkelijk dat het voldoende is als alleen bestuursleden ‘in functie’ geldige besluiten nemen. Met andere woorden, alleen de voorzitter, secretaris en penningmeester hoeven de financiële jaarrekening vast te stellen. Mocht deze gedachte kloppen dan betekent dit dat niet het totale bestuur de jaarrekening hoeft vast te stellen en geldt tevens dat slechts een deel van het bestuur voor de jaarrekening verantwoordelijk is. Dit vinden wij onwaarschijnlijk.
De financiële positie van de Muziekschool is matig en lijkt zich maar langzaam te verbeteren. Deze verbetering is nodig voor de continuïteit van het muziekonderwijs en voor de verhuizing op termijn naar het voormalige OPDC-gebouw waarvoor veel geld nodig is.
Overeenkomstig art. 36 van het reglement van orde, stellen wij de volgende vragen:
1. Hoe lang en intensief volgt het college de ontwikkelingen bij de Muziekschool. Voelt het college door de subsidie-relatie zich mede- verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen de Muziekschool en voor het muziekonderwijs in Hoorn ?
2. De uitvoeringsovereenkomst tussen gemeente en Muziekschool loopt tot eind 2017. Waarom is de overeenkomst automatisch met één jaar verlengd en is de gemeenteraad hierover niet geïnformeerd ? Wanneer is de uitvoeringsovereenkomst 2018-2022 gereed en wordt deze de gemeenteraad aangeboden ?
3. Waarom heeft de afgelopen jaren het college weinig aandacht gehad voor de Muziekschool en is de gemeenteraad nauwelijks actief geïnformeerd ?
4. Na aandringen zijn een deel van de gevraagde stukken uiteindelijk beschikbaar gesteld. Waarom kost het zoveel tijd om stukken te verstrekken en wanneer is het inhoudelijke jaarverslag 2017 gereed ?
5. Hoe omschrijft u de algemene financiële positie van de Muziekschool ? Bent u bereid om een onafhankelijk onderzoek te starten naar de financiële situatie van de Muziekschool zodat zowel de Muziekschool als de gemeente als subsidiegever precies weet welke financiële vooruitzichten de Muziekschool heeft ? Is de jaarrekening 2017 van de Muziekschool door het bestuur rechtmatig vastgesteld of is slechts een deel van het bestuur verantwoordelijk voor de jaarrekening 2017 ?
6. Op welke wijze zijn de nieuwe bestuursleden geworven en vindt u de sollicitatieprocedure niet een gemiste kans om nieuw bestuurlijk talent van buiten de muziekschool aan te trekken ?
Vriendelijke groet,
namens Fractie Tonnaer,
Onno Egtberts en Roger Tonnaer, gemeenteraadsleden.