HiSPARC is een project waarbij middelbare scholen samen met wetenschappelijke instellingen een groot netwerk vormen om kosmische straling met extreem hoge energie te kunnen meten.
HiSPARC biedt scholieren de gelegenheid om aan echt onderzoek deel te nemen, waarvan de resultaten daadwerkelijk worden gebruikt om meer over deze mysterieuze en zeldzame kosmische deeltjes te weten te komen. Door metingen wordt er meer bekend over het ontstaan van het heelal. Bovendien kunnen scholieren hun deelname aan het experiment gebruiken ter invulling van het profielwerkstuk voor het eindexamen.
Drie Copernicusleerlingen uit vwo 6 deden, onder begeleiding van natuurkundedocent Paul Hupkens, voor hun profielwerkstuk een haalbaarheidsonderzoek. Daaruit is het besluit gekomen dat de Copernicus mee doet. Deze week ondertekende directeur mevr. F.M.T. van Alebeek het samenwerkingscontract voor het project HiSPARC
Op de daken van de scholen die meedoen aan het HiSPARC-project staan de door scholieren zelf gebouwde meetopstellingen welke via het internet verbonden zijn met een centrale computer bij het wetenschappelijke instituut Nikhef. In Nijmegen worden al sinds 2002 gegevens verzameld en in Amsterdam sinds 2004. Ook in de regio’s Eindhoven, Enschede, Leiden, Utrecht en Groningen staan HiSPARC-detectoren. Het project wordt momenteel ook uitgebreid naar andere landen zoals Denemarken en Engeland.