Geachte heer Oud, U heeft namens het CDA artikel 36-vragen gesteld over klachten die ontstaan zijn na invoering van het nieuwe inzamelsysteem voor huishoudelijk afval.
Uw vragen worden hieronder beantwoord:
Vraag 1: Is het mogelijk dat klein behuisde huishoudens samen kunnen doen met hun grijze-, groene of oranje container?
Antwoord: Ja, dit is mogelijk. Wanneer laagbouwwoningen een zeer kleine tuin hebben en kampen met ruimtegebrek, kan maatwerk worden toegepast. In dat geval kunnen bewoners met hun buren een rolcontainer delen. Maar ook wanneer huishoudens weinig afval produceren, kunnen zij ervoor kiezen om een rolcontainer te delen met hun buren. Wel moeten wij vermelden dat dit logistiek niet als wenselijk wordt ervaren. Bij verhuisbewegingen of veranderende gezinssamenstelling, levert dit veel omruilacties met bijkomende kosten op.
Vraag 2: Is het mogelijk dat huishoudens, als bewoners dit willen, hun grijze restafvalcontainer inleveren voor een afvalpasje van een reeds bestaande ondergrondse container bij hen in de buurt?
Antwoord: Ja, dit is mogelijk als het afvalinzamelsysteem ”omgekeerd inzamelen” zou worden ingevoerd. Bij dit systeem haalt de afvalinzamelaar de herbruikbare materialen aan huis op en brengen de bewoners hun restafval naar een ondergrondse container in de wijk. Het college en HVC willen graag hierover met de raad in gesprek.
Vraag 3: Is het mogelijk dat bewoners openbare ruimte aangeboden krijgen voor zogenaamde clusterplaatsen van afvalcontainers, om daar op een nette en passende wijze hun afvalcontainers weg te zette?
Antwoord: Wij hebben slechte ervaringen met clusterplaatsen in woonwijken. Op veel plekken in Hoorn stonden in het verleden opstelrekken voor rolcontainers. Hier gooiden zowel de betreffende bewoners als andere bewoners afval in en naast. Wanneer bewoners in een bepaalde buurt, in grote meerderheid, toch clusterplaatsen voor afvalcontainers willen, staan wij hier positief tegenover. Voorwaarde is wel dat de bewoners de clusterplaatsen netjes houden.
Vraag 4: Is het mogelijk dat woonwijken, als bewoners dit willen, worden voorzien van ondergrondse restafvalcontainers (met te billijken loopafstanden), zodat bewoners zelf kunnen bepalen, wanneer zij hun restafval weggooien?
Antwoord: Ja, dit is mogelijk wanneer omgekeerd inzamelen wordt ingevoerd. Echter voor het slagen van dit systeem is het belangrijk dat ondergrondse containers op een flinke loopafstand staan. Hiermee worden de bewoners gestimuleerd om hun afval goed te scheiden. Uit onderzoek blijkt dat een haalsysteem een betere afvalscheiding bevordert, dan een brengsysteem. Met andere woorden: als bewoners hun afval moeten wegbrengen, moeten ze meer moeite doen. Als de ondergrondse containers relatief dicht bij hun woning staan, zijn bewoners sneller geneigd om ook de afvalstromen plastic, gft en papier in de ondergrondse container te gooien.
Vraag 5: Is het mogelijk dat het huidige 4 wekelijkse inzamelschema: restafval-gft-plastic-gft-restafvalgft-plastic wordt vervangen door een 3-wekelijks inzamelschema: restafval-plastic gft-restafval-plasticgft?
Antwoord: Ja, dit is mogelijk. Echter, dit zou betekenen dat het gft-afval eens per drie weken wordt ingezameld. Hierdoor zou de overlast van stank en ongedierte juist toenemen. Daarnaast komt het de afvalscheiding niet ten goede, omdat je het restafval vaker (eens per drie weken) gaat inzamelen en het gft minder vaak. Bovendien moet dit logistiek opnieuw bekeken worden en zou dit kostenverhogend kunnen werken.
Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
burgemeester en wethouders van Hoorn