De in 2015 ontdekte overkluisde waterloop uit de 16e eeuw is zaterdag 10 september tijdens Open Monumentendag voor het eerst te bezichtigen voor publiek. Wethouder Judith de Jong en voorzitter van het bestuur van Vereniging Hendrick de Keyser, Herman van den Eerenbeemt, verzorgden samen met leerlingen van de Mariaschool de officiële opening op 9 september.
Wethouder Judith de Jong: ‘In Hoorn streven we ernaar om onze cultuurhistorie zoveel mogelijk zichtbaar te maken voor publiek. We zijn er dan ook trots op dat we samen met eigenaar Vereniging Hendrick de Keyser het laatste deel van dit unieke gangenstelsel voor de toekomst hebben weten te behouden en toegankelijk hebben gemaakt. De 16e-eeuwse overkluisde waterloop is ons eerste monument onder de grond. Hoorn heeft meer dan 800 monumenten boven de grond. Door ons erfgoed beleefbaar te maken, wordt onze stad extra aantrekkelijk om te bezoeken, en kunnen nog meer inwoners en bezoekers hiervan genieten.’
Gangen onder het ‘t Glop
De begin 2015 ontdekte gang bleek onderdeel van een groot overdekt rioolstelsel dat bijna overal is ingestort maar hier nog gaaf aanwezig is. De steeg was lang geleden een deel van de grachtjes die voor de afvoer van vuil water en afval door de stad heen liepen. Het vuile water werd geloosd in de Zuiderzee. Omdat deze grachten gingen stinken, zijn deze met gewelven overkluisd. Sommige gangen waren maar laag, maar deze aan ’t Glop is manshoog. Het loopt onder een oud ziekenhuis uit 1563 door en stamt dus zeker van voor deze tijd.
Toegankelijk voor publiek
Er was veel onderzoek nodig om te kijken of de tunnel behouden kon blijven en toegankelijk gemaakt kon worden voor publiek. Dat is nu dus zover met Open Monumentendag. Door met een trap naar beneden te gaan, kan er een blik geworpen worden in de verlichte, gemetselde watergang. Let op: er kunnen maar twee personen tegelijk naar beneden, dus houd er rekening mee dat het even kan duren voordat u aan de beurt bent. Bij de toegang staat informatie over dit bijzondere stukje stadsgeschiedenis. Archeologen presenteren ter plekke ook hun onderzoek en vondsten uit de watergang. U kunt het historisch riool bereiken via kunstcentrum de Boterhal (Kerkplein 39) en via ‘t Glop. Na Open Monumentendag komen er ook nog meerdere momenten om de overkluisde waterloop te bezichtigen.
Het toegankelijk maken van het historisch riool is mogelijk gemaakt door bijdragen van Stichting Stadsherstel Hoorn, Vereniging Oud Hoorn, Bouwend Nederland afdeling West-Friesland, Stichting Kerkmeijer-de Regt, Prins Bernard Cultuur Fonds, Vereniging Hendrick de Keyser en de gemeente Hoorn.
Gemeentelijk archeologisch monument
Vanwege de historische waarde voor de stad, is de gemetselde watergang aangewezen als gemeentelijk archeologisch monument. Het is het eerste archeologische monument in Hoorn. Bovendien is dit het eerste ondergrondse monument van Hoorn