Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, archieven, bibliotheken en andere culturele instellingen organiseren ook dit jaar weer tal van activiteiten. Bij het Westfries Archief komt het thema ‘grenzen’ tot leven met een lezing en een rondleiding over de verzuilde Westfriese samenleving in de twintigste eeuw.
Aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw vonden er allerlei processen plaats in Nederland die bijdroegen aan het ontstaan van een verzuilde samenleving. Er ontstonden een katholieke, een protestants-christelijke, een sociaal-democratische en een liberale zuil. Elk met een eigen krant, omroep, vakbond, school… Er was soms maar heel weinig contact met mensen buiten de eigen zuil. Tijdens de lezing hoort u meer over de achtergronden van de verzuiling en hoe dit vorm kreeg in Westfriesland. Sociale en religieuze grenzen hebben eeuwenlang bestaan en beperkten zicht niet tot de twintigste eeuw. De lezing neemt u mee op een reis door de tijd langs deze grenzen. Van rijke regentenfamilies in de achttiende eeuw die elkaar invloedrijke baantjes toestopten tot een katholieke voetbalclub die geen leden van andere gezindten wilden verwelkomen. Tijdens de rondleiding worden stukken bekeken die aansluiten bij de lezing.
De lezingen en rondleidingen vinden plaats op 7, 14, 21 en 28 oktober, inloop vanaf 14.15, start om 14.30. Wilt u meer weten over het verzuilde Westfriesland en de originele stukken met eigen ogen zien? Kom dan langs. De kluisdeuren van de depots gaan voor u open.
Aanmelden kan via info@wfa.nl
Vermeldt uw naam, welke datum u wilt komen en met hoeveel personen. Aanmelden kan ook door te bellen naar 0229-282500.
Bijschrift Afbeelding
Pastoor en deken L. van der Meer tijdens de opening van het kinderpaviljoen van het katholieke Sint Jansgasthuis in Hoorn, 1953. Op de foto zegent de pastoor de kruisbeelden die in het paviljoen werden opgehangen. (Westfries Archief, Beeldbank, fotonr. 22748(9), fotograaf Jan D. Osinga)