VVD en Fractie Tonnaer spreken in onderstaande brief aan B&W het vermoeden uit dat achter de rug van de gemeenteraad plannen worden gemaakt voor de bouw van appartementen in het kantoorgebouw Nieuwe Steen 2b. En dat het een strategie is van het college van B&W vragen niet tijdig te beantwoorden.
Aan het college van Burgemeester en Wethouders Hoorn
Betreft: eerder gestelde vragen (art.36 R.v.O) appartementenbouw Nieuwe Steen 2b
Hoorn, 29 mei 2016
Geacht College,
Op 13 mei jl. hebben wij u, volgens art. 36 van het Reglement van Orde, schriftelijke vragen gesteld over de bouw van appartementen voor Statushouders in het kantoorgebouw Nieuwe Steen 2b.
Volgens art. 36 lid 3 van het Reglement vindt de schriftelijke beantwoording zo spoedig mogelijk plaats, in ieder geval binnen 30 dagen nadat de vragen zijn ingediend. Onze fracties hebben aanwijzingen dat u geen haast maakt met het beantwoorden van de vragen en u meer tijd neemt dan is toegestaan.
Ondertussen gaat u gewoon door met het maken van plannen voor de bouw van appartementen voor Statushouders. Het college heeft al een aantal besluiten in beslotenheid genomen. Zonder de wijk, de Initiatiefgroep Bewoners Woonwijk Nieuwe Steen en de gemeenteraad tijdig te informeren bent u al enige tijd in overleg met o.a. Projectontwikkelaars Rotteveel, van Rossum en Feytel + Punt Beheer over de bouw van appartementen voor Statushouders.
Wij hebben het sterke vermoeden dat uw college het hele proces m.b.t. de huisvesting van Statushouders in beslotenheid wilt regelen, zonder de buurt en de gemeenteraad actief hierbij te betrekken. U zet de gemeenteraad buiten spel. Deze handelwijze vinden wij zeer onverstandig en slecht voor de democratie. Onze fracties pleiten de noodzakelijke discussie openbaar en zo vroeg mogelijk met de gemeenteraad te voeren.
Projectontwikkelaars proberen oude plannen alsnog door de gemeente Hoorn geaccepteerd te krijgen. Onze fracties hebben het sterke vermoeden dat de Projectontwikkelaars nauwelijks serieuze belangstelling hebben voor de realisering van kwalitatieve huisvesting voor Statushouders maar meer gedreven worden door de mogelijke verwerving van Rijkssubsidies, welke beschikbaar worden gesteld voor de huisvesting van vergunninghouders/statushouders. Voor iedere gehuisveste vergunninghouder wordt € 6.250,-- subsidie verleend. Oftewel, de dans om het gouden kalf is begonnen.
Om een eind te maken aan de achterkamertjes politiek, verwachten wij vóór 13 juni a.s. beantwoording op door ons eerder gestelde vragen. Om zeker te zijn van tijdige beantwoording schromen wij niet een beroep te doen op de Voorzitter en griffier van de gemeenteraad.
Vriendelijke groet,
Marjon van der Ven, namens fractie VVD
Roger Tonnaer, namens Fractie Tonnaer
Hieronder de vragen die 13 mei j.l. per brief aan het college zijn gesteld:
Aan het college van burgemeester en wethouders Hoorn
Betreft: appartementenbouw Nieuwe Steen 2b
Vragen artikel 36 Reglement van Orde
Hoorn, 13 mei 2016
Geacht College,
In het recente verleden zijn voor het kantoorgebouw Nieuwe Steen 2b, gebouwdelen E en F, bouwplannen bedacht. Het eerste plan betrof 49 appartementen voor 240 arbeidsmigranten en het tweede plan 49 appartementen voor statushouders.
Door Fractie Tonnaer en HOP (27-11-2014) en Fractie Tonnaer en VVD (11-01-2016) zijn over dit onderwerp diverse schriftelijke vragen gesteld.
Bewoners en ondernemers, o.a. Initiatiefgroep Bewoners en Ondernemers Wijk Nieuwe Steen uit de Nieuwe Steen, Glazenwagen en Kerkewagen, hadden stevige kritiek op de plannen. Zij, maar ook onze fracties willen geen woningbouw voor alleen specifieke groepen als arbeidsmigranten en statushouders. Wij willen bouwen voor zowel starters op de woningmarkt, senioren als statushouders met voldoende kwaliteit en duurzaamheid als kenmerk. Het uiterlijk van het gebouw en de directe omgeving daarvan moeten een belangrijke verbetering van het leefklimaat laten zien.
De bouw van appartementen in het voormalige verzorgingshuis Liornehuis door Scholtens Bouw vinden wij een goed voorbeeld van hergebruik van een gebouw. Helaas heeft het blijkbaar Punt Beheer niet kunnen inspireren bij de ontwikkeling van de bouwplannen voor de Nieuwe Steen 2b. Punt Beheer is vermoedelijk ook niet over te halen om het kantoorgebouw aan een meer creatieve en financieel sterke bouwondernemer te verkopen.
Volgens onze jongste informatie heeft Punt Beheer een oud en eerder afgewezen bouwplan of een variant daarop, opnieuw bij de gemeente Hoorn ingediend. Hieruit blijkt dat Punt Beheer niets van het verleden heeft geleerd en hardnekkig met gebrekkige plannen blijft komen. Onze fracties rekenen erop dat het ‘ oude wijn in nieuwe zakken-plan’ van Punt Beheer van tafel gaat en wordt ingeruild voor een écht nieuw plan met gevarieerde appartementenbouw, met een significante verbetering van de directe leefomgeving én met andere buitengevels. Onze fracties vinden bouwen voor slechts één categorie bewoners in één gebouw slecht voor de noodzakelijke integratie in de Nederlandse samenleving.
Het ingediende plan dwingt ons opnieuw het college van B en W een aantal vragen in overeenstemming met artikel 43 van het Reglement van Orde te stellen.
1. Zijn door Punt Beheer c.s. bouwplannen zoals in deze brief genoemd met het college van B en W besproken en/of ingediend?
2. Is het juist dat het nieuwe bouwplan veel overeenkomsten heeft met de eerdere twee afgewezen bouwplannen?
3. Hoe en wanneer gaan Punt Beheer en het college van B en W de nieuwe plannen met ondernemers en bewoners van de Nieuwe Steen e.o. bespreken?
4. Voor de Punt-plannen is een Wijzigings- en afwijkingsprocedure van het bestemmingsplan nodig. Deze procedure is een bevoegdheid van het College. Wij kunnen ons niet voorstellen dat u zonder raadpleging van deze bevoegdheid gebruikmaakt. Wanneer legt u de nieuwe bouwplannen van Punt Beheer aan de raadscommissie voor?
5. Stelt uw college voorwaarden aan de herbestemming van kantoorpanden: zoals toekomstbestendig, duurzaam, positieve invloed op omgevingskwaliteit;
6. Uit antwoorden op door ons eerder gestelde vragen blijkt dat het College in het gebouw Nieuwe Steen 2 verschillende woningtypen voor meerdere doelgroepen wenst. Streeft u hier nog steeds naar of heeft u dit uitgangspunt losgelaten;
7. Sinds 1 februari 2016 bestaat de mogelijkheid bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een subsidie te krijgen. Per gehuisveste vergunninghouder kan € 6.250,-- aan subsidie worden verkregen. Dit zou verklaren waarom de verbetering van de woonomgeving en de buitenkant van het gebouw niet bij de bouwplannen zijn betrokken.
a. Kunt u zich voorstellen dat bij ondernemers/verhuurders het verwerven van deze subsidie een doel op zich wordt en bepalend is voor de bouw van appartementen voor slechts één doelgroep?
b. Gaat Punt Beheer van deze subsidieregeling voor appartementenbouw in het kantoorgebouw Nieuwe Steen 2b gebruikmaken?
8. Bent u het met ons eens dat appartementenbouw voor één categorie bewoners in één wooncomplex, in dit geval asielzoekers en statushouders, de noodzakelijke integratie in de Nederlandse samenleving niet bevordert?
Vriendelijke groet,
Marjon van der Ven, namens fractie VVD
Roger Tonnaer, namens Fractie Tonnaer