HOORN - Hoorn wordt steeds veiliger. Dat is in ieder geval de conclusie van de evaluatie van het veiligheidsbeleid dat de gemeente Hoorn de afgelopen jaren voerde. Dit blijkt ook uit de AD Misdaadmeter 2012, die onlangs verscheen. Hoorn stond in 2012 op plaats 40. In 2011 stond Hoorn nog op plaats 36, en in 2008 zelfs op plaats 17.
In 2010 liet de gemeente Hoorn een veiligheidsscan van de stad maken. Hieruit bleek dat de voornaamste veiligheidsproblemen in Hoorn lagen in woninginbraken, overlast, vernielingen, uitgaansgeweld en drugs gerelateerde criminaliteit. Aan de hand hiervan stelde de gemeente de Veiligheidsambitie 2014 op. De drie pijlers van deze ambitie zijn veilig wonen, veilig uitgaan en partnerschap. Dit zijn de gebieden waar op veiligheidsgebied de grootste stappen te zetten zijn. Voor elk van de pijlers stelde de gemeente, samen met veiligheidspartners concrete doelen op. Uit de evaluatie blijkt dat Hoorn op koers ligt met de Veiligheidsambitie 2014.
Veilig wonen
De pijler veilig wonen bevat onder meer woonoverlast, woninginbraken, hennepplantages en de deelname aan Burgernet. De gemeente organiseerde zes drukbezochte roadshows over woninginbraken, er werden in 2012 34 hennepplantages opgerold en de overlast van hanggroepen daalde aanzienlijk. Daarbij doen inmiddels ruim 4200 inwoners mee aan Burgernet, 1.000 meer dan het streefaantal. Daarbij zijn twee troubleshooters gericht aan de slag met overlast en criminaliteit in het stationsgebied in de Kersenboogerd en de Grote Waal.
Veilig uitgaan
In de uitgaansgebieden richt de gemeente zich vooral op het bestrijden van geweld, overlast en vernielingen. Zo werd de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan (KVU) opgericht. Horeca, politie, gemeente en inwoners maakten samen afspraken over hun inspanningen voor de ambitie van veilig uitgaan. Zo werd cameratoezicht ingevoerd, ging een sfeerbeheer team aan de slag, heeft de horeca twee keer drugshonden ingezet, startte het project Wakkere Ouders en werden de overlast van coffeeshops zichtbaar aangepakt. In de regio Noord-Holland Noord steeg het aantal geweldsincidenten, terwijl in Hoorn sprake is van een daling. Ook het aantal vernielingen is in Hoorn gedaald.
Partnerschap
De gemeente Hoorn ziet partnerschap als noodzakelijke voorwaarde voor een succesvolle aanpak van veiligheidsproblemen. In alle pijlers is gezocht naar de verbinding met spelers uit het veld: veiligheidspartners, maatschappelijke organisaties en ook inwoners. Binnen deze pijler is het project Signalering & Preventie gestart. Het idee hierachter is dat er een breed netwerk ontstaat van professionals die samen hun ogen en oren openhouden voor risicogedrag op het gebied van veiligheid, en samen ook maatregelen nemen om dit op tijd in de kiem te smoren.
Veiligheidshuis
Een van de meest succesvolle elementen uit de Hoornse veiligheidsambitie is het Veiligheidshuis West-Friesland. Dit is een netwerkorganisatie, die partners bij elkaar aan tafel brengt aan de hand van specifieke thema’s (bv. jeugd, huiselijk geweld, high impact crimes, veelplegers), specifieke (hang)groepen of de persoonsgerichte aanpak. Veelal gaat het dan om complexe multi-probleemgevallen. De partners analyseren samen de case en stellen samen een plan van aanpak op. Partners in het Veiligheidshuis zijn onder andere de politie, Openbaar Ministerie, Reclassering Nederland, Parlier Advies, Steunpunt Huiselijk Geweld, DNOdoen, Stichting Mee, Parlan, Algemeen Maatschappelijk Werd, GGD, GGZ, Centra voor Jeugd en Gezin, en uiteraard ook de gemeente zelf. Vanaf 1 januari 2014 gaan de Veiligheidshuizen van West-Friesland, Alkmaar en Den Helder samen verder.
Resultaten
Burgemeester Onno van Veldhuizen is blij met de resultaten: ‘We komen van ver, in de top 20 van minst veilige gemeenten in Nederland. We hebben hier enorm hard aan getrokken, samen met de politie en andere veiligheidspartners. De resultaten zijn er gelukkig ook naar. Daaruit blijkt dat onze keuze om onze veiligheidsproblemen meer gericht aan te pakken ook wat oplevert.’
De burgemeester relativeert ook: ‘We komen van ver, maar we hebben ook nog een weg te gaan. En resultaten uit het verleden bieden ook op veiligheidsgebied geen garanties voor de toekomst. Het blijft hard werken en veiligheidsproblemen zijn altijd taai. We zullen door de structuur van onze stad misschien nooit de veiligste stad van Nederland worden, maar we verwachten zeker dat we nog verder de goede kant op zullen schuiven. Dat kunnen we ook bereiken, als we maar met z’n allen blijven samenwerken. Veiligheid is geen eigendom van de gemeente of de politie. Ook ondernemers en inwoners moeten en kunnen hun steentje bijdragen. En dat gebeurt in Hoorn gelukkig al heel regelmatig.’