HOORN - Hoorn wil een historische Indonesische boot nabouwen van een type dat de omstreden VOC-gouverneur Jan Pieterszoon Coen in de zeventiende eeuw liet vernietigen. Coen kwam zelf ook uit Hoorn.
Het is de bedoeling de ’vriendschapsboot’ aan Indonesië cadeau te doen, aldus het Noordhollands Dagblad.
Fortuin
’Prahu belang’ is de naam van de circa dertien meter vrachtvaarder die de Bandanezen gebruikten om handel te drijven tussen de eilanden. Het was een scheepje met een vierkant zeil, dat ook met riemen voortbewogen kon worden. Er werd vooral nootmuskaat mee vervoerd, de specerij waarmee de Nederlanders hun fortuin wilden maken.
Handel
Omdat de lokale bewoners ook handel dreven met de Britten, en om hun monopolie te vestigen, hield de beruchte Coen bij ondermeer Banda zijn omstreden strafexpedities. Duizenden Bandanezen verloren daarbij het leven. De prahu belangs werden bij deze tochten vernietigd. Sindsdien is het schip uitgestorven, hoewel varianten ervan wel bleven varen tot in onze tijd.
Cruiseschepen
Op de Banda-eilanden is het plan gelanceerd om de eigen maritiemen culturele geschiedenis tot leven te wekken door weer een ,prahu belang´ te gaan bouwen. Het scheepje kan gebruikt worden om grote jachten en cruiseschepen die de streek aandoen tegemoet te varen, en daarna passagiers voor een klein bedrag aan wal te zetten. Op zo´n manier kan het project kostendekkend worden.
Gebaar
Wat de Hoornse boot betreft: dat project wordt vooral een gebaar van vriendschap. ,,Als de boot die in Indonesië gebouwd gaat worden ook af is, kunnen we naar elkaar toe varen als gebaar van vriendschap’’, aldus het VVD-raadslid Chris de Meij, die voorzitter wordt van de op te richten Stichting Historische Botenbouw.
Wandaden
Hoorn was de afgelopen jaren al het toneel van heftige protesten rond het standbeeld van Coen. Uiteindelijk koos het gemeentebestuur voor een aanpaste tekst op de sokkel van het beeld, een tekst waarin melding werd gemaakt van de wandaden van de bekendste inwoner van Hoorn ooit.
bron: Telegraaf