HOORN- de PvdA fractie te Hoorn heeft in een open brief aan de B&W vragen gesteld over het discriminatiebeleid.
In de brief valt het volgende te lezen:
Aan het college van burgemeester en wethouders
en de leden van de gemeenteraad van Hoorn.
Hoorn, 3 maart 2013
Betreft: vragen ex.artikel 43 antidiscriminatiebeleid
Geachte dames en heren,
Hoe staat het er eigenlijk voor met de bestrijding van discriminatie in Hoorn en omstreken? Het antwoord kan na lezing van het jaarverslag van het Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord niet anders luiden dan: niet al te best. Het in Alkmaar gevestigde bureau meldt in zijn jaarverslag dat financiële zorgen ertoe hebben geleid dat het zijn personeelsbestand heeft moeten inkrimpen en dat het aantal regionale meldpunten moest worden teruggebracht van 3 naar 1.
Deze ontwikkeling wordt door de PvdA-fractie betreurd. Een ander punt dat ons verdrietig stemt is de door genoemd bureau gesignaleerde afnemende betrokkenheid van de politie bij de aanpak van discriminatie. Zo schrapte de regionale politie de functie van de staffunctionaris die het discriminatiedossier beheerde en werd een eind gemaakt aan de ‘discriminatietrainingen’ van baliepersoneel.
Mede als gevolg van de verminderde politie-inzet is het aantal aangiften gehalveerd. Het jaarverslag van Bureau Discriminatiezaken laat daarover geen misverstand bestaan: ,,Het is al jaren bekend dat de politiecijfers landelijk sterk wisselen, naar gelang de inspanningen die de politie levert bij het screenen van processen-verbaal toe- of afnemen. Onze politieregio stond in 2010 en 2011 bekend als een regio met een goede staffunctionaris en een intensieve screening. De staffunctionaris is in het voorjaar vertrokken en is in afwachting van de reorganisatie in verband met de komst van de Nationale Politie niet vervangen. Ook de training van baliemedewerkers bij de politie in het herkennen van discriminatoire aspecten is geschrapt. We zijn daarmee terug bij de situatie van 2009.’’
De PvdA-fractie maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling, gezien de alarmerende waarschuwing in het jaarverslag dat mensen met een duidelijk andere afkomst, herkenbare islamieten, mensen van joodse afkomst en mensen met een niet-heteroseksuele relatie de meeste kans hebben op een agressieve wijze te worden gediscrimineerd in het openbare domein. Ook in West-Friesland en ook - en misschien wel vooral - in Hoorn. Een citaat uit het verslag van het medio 2012 door de PvdA-Hoorn georganiseerde Rood Roze Transgenderdebat voor LHBT-ers spreekt wat dit betreft boekdelen: ,,Ook in Hoorn is het niet altijd pluis voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenderisten. Velen durven zich uit angst voor discriminerende opmerkingen of erger niet vrijelijk te bewegen in het publieke domein en mijden sommige plekken in de stad, zoals het Kerkplein.’’
Tot slot wijzen wij u erop dat de Wet Gemeentelijke Antidiscriminatievoorzieningen al enige tijd in uitvoering is. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat desondanks slechts 24 procent van de gemeenten een lokaal of regionaal antidiscriminatiebeleid heeft ontwikkeld. De PvdA-fractie vreest dat Hoorn, mede door de verminderde inzet van de politie, niet aan de in de wet vastgelegde normen voldoet.
Een en ander brengt ons ertoe u de volgende vragen voor te leggen:
1. Bent u door de politie geïnformeerd over het schrappen van de functie van de staffunctionaris die belast was met het beheer van het discriminatiedossier en over het schrappen van ,,discriminatiecursussen’’ voor baliepersoneel?
2. Zo ja, hebt u uw invloed aangewend om deze in onze ogen ongewenste maatregelen ongedaan te maken?
3. Bent u de overtuiging toegedaan dat Hoorn ondanks de verminderde politie-inzet voldoet aan de in de Wet Gemeentelijke Antidiscriminatievoorzieningen vastgelegde eisen?
4. Medio 2012 heeft de gemeenteraad een PvdA-motie vastgesteld waarin het college wordt opgeroepen in gesprek te gaan met Hoornse en regionale LHBT-belangengroepen en al doende een platform te vormen met als doel te bespreken hoe de gemeente Hoorn in communicatie en beeldvorming actief kan bijdragen aan het ondersteunen van de LHBT-gemeenschap. In hoeverre is c.q. wordt uitvoering gegeven aan deze motie?
Met belangstelling zien wij de beantwoording tegemoet.
Namens de fractie van de PvdA,
Martien Schurink