HOORN - Het aandeel bedrijven in Noord-Holland waarvan het personeelsbestand nog toeneemt bedraagt 7,9% (Nederland 7,7%). De personeelssterkte neemt af bij 31% van de bedrijven (Nederland 27,4%). Dit gegeven en andere cijfers maken duidelijk dat het niet goed gaat met onze economie in Noord-Holland. Volgens de Kamer van Koophandel staan alle seinen op rood.
De slechte economische vooruitzichten blijken uit de laatste Conjunctuurenquête Nederland (COEN) van dit voorjaar. Elk kwartaal worden ondernemers ondervraagd over onderwerpen die hen aangaan.
Alle indicatoren op rood
Het gaat niet goed met de bedrijven in Nederland. Noord-Holland vormt daarop geen uitzondering. De cijfers van de bedrijven zakken verder in de min. Herstel van de economie lijkt ver weg.
Omdat hoop doet leven, zijn ondernemers gemiddeld altijd wat te optimisch gestemd over hun oordeel over het economisch klimaat in het komende kwartaal. De werkelijkheid blijkt achteraf altijd tegen te vallen. Voor de andere indicatoren lopen de verwachting (komende kwartaal) en de werkelijkheid (afgelopen kwartaal) gelukkig minder uiteen.
Los van de seizoenschommelingen is er nog steeds sprake van een trend van een afnemende omzet. In Noord-Holland is de omzetbalans nu -15,1%, waarbij de score in het zuiden van de provincie (-13,8) minder negatief is dan in het noorden (-22,8).
Terwijl de export in het afgelopen jaar nog een lichtpuntje vormde in de algemene somberheid, is in het eerste kwartaal van 2013 ook de export in de negatieve getallen terecht gekomen. Alle indicatoren staan nu echt op rood. Opmerkelijk is dat de bedrijven in Noord-Holland noord op dit onderdeel beter presteren (5,3) dan die in het zuiden van de provincie (-11,4%). De sector landbouw onttrekt zich met een exportgroei van 22,9% aan de malaise in de andere exporterende sectoren.
De afnemende omzet en prijsconcurrentie dwingt steeds meer bedrijven om afscheid te nemen van een deel van hun personeel. In Noord-Holland is de reductie nog iets forser dan landelijk. Van de sectoren loopt niet verrassend de bouw voorop (-44,0%). Ook in de de sector vervoer, opslag en dcommunicatie hebben veel bedrijven in het laatste kwartaal een personeelsreductie gerealiseerd (-42,8%).
Het investeringsniveau is in het eerste kwartaal van 2013 fors onderuit gegaan, van -7,5% naar -19,5%.
Ten slotte blijft de druk op de winstgevendheid van de bedrijven groot. De balans wordt iets minder negatief, maar door de langdurigheid van de negatieve cijfers komen toch steeds meer bedrijven in de gevarenzone.
Weer minder omzet bedrijven
Afgezien van de kwartaalschommelingen van deze indicator, is er nog steeds sprake van een trend van een afnemende omzet. Na de korte opleving in de periode 2010-2011 is vanaf het tweede halfjaar van 2011 het aandeel bedrijven dat te maken heeft met een afnemende omzet steeds verder opgelopen. In Noord-Holland is de balans nu -15,1%.
Het bedrijfsleven in de provincie Noord-Holland onderscheidt zich niet sterk van het landelijke beeld. Het zuiden van de provincie (-13,8%) onderscheidt zich wel in positieve zin van het noorden van de provincie (-22,8%).
Van de sectoren hebben de industrie (7%), de landbouw (-0,1%) en de zakelijke diensten (-1,2%) het minst te lijden van dalende omzetten. Ook de sector groothandel, die lang enigszins gespaard leek te blijven, ervaart nu steeds meer tekenen van recessie. In de sectoren vervoer, opslag en communicatie (-33,6%), detailhandel (-34,9%) en bouw (-38,8%) is het uitermate slecht gesteld met de omzetontwikkeling in het eerste kwartaal. Deze uitkomst is geheel in lijn met de constatering van het CBS dat de consumptie van huishoudens al twee jaar krimpt, in het afgelopen jaar met 2,3% is afgenomen en in het vierde kwartaal groter was dan in voorafgaande kwartalen. Alleen sectoren met bedrijven die exporteren weten de omzetschade nog enigszins te beperken.
Slechte start export van 2013
Nadat de exportontwikkeling in het afgelopen jaar niet echt slecht is geweest, voorziet het bedrijfsleven in het eerste kwartaal van dit jaar een terugval (-7,6%). Het eerste kwartaal van 2012 begon ook met negatieve cijfers, maar dat was in een reeks van drie kwartalen met een afname van de export.
Opmerkelijk is dat het exporterende bedrijfsleven in Noord-Holland noord nog wel op meer export rekent (5,3%) en het bedrijfsleven in het zuiden van de provincie op minder export rekent (-11,4%). Op de indicatoren omzet , economisch klimaat en winstgevendheid is de score precies omgekeerd.
In vergelijking met het eerste kwartaal van 2012 is er in het eerste kwartaal van 2013 op het punt van de export weinig veranderd. Er wordt hier dus voorbij gegaan aan de opleving gedurende het tweede t/m derde kwartaal van 2012. De sector vervoer, opslag en communicatie is de enige sector waar de export er echt slecht voor staat (-39,4%). In de sector landbouw is al drie jaar sprake van groei. In het eerste kwartaal van 2013 bedraagt die 22,9%.
Sterke reductie aantal banen
Voor het zevende kwartaal op rij krimpt het aantal banen bij de bedrijven. In Noord-Holland is de reductie (-23,1%) nog iets groter dan gemiddeld in Nederland (-19,7%). Het CBS heeft al becijferd dat het aantal banen in Nederland in een jaar met 93.000 is afgenomen. Sinds 2003 was het aantal nieuw vacatures niet zo laag als in het laatste kwartaal van 2012.
Het aandeel bedrijven in Noord-Holland waarvan het personeelsbestand nog toeneemt bedraagt 7,9% (Nederland 7,7%). De personeelssterkte neemt af bij 31% van de bedrijven (Nederland 27,4%).
Vrijwel alle sectoren hebben te maken met een grotere krimp van het personeelsbestand. De bouw spant de kroon met een saldo van -44%. Deze sector heeft in het afgelopen jaar gezelschap gekregen van de sector vervoer, opslag en communicatie (-42,8%), die ook te maken had met een sterke afname van de omzet en de export. In de sectoren landbouw (-8,1%) en detailhandel (-7,1%) krimpt het personeelsbestand iets minder dan gemiddeld.