HOORN - Het zal niemand ontgaan zijn dat er op 12 september dit jaar weer landelijke verkiezingen zijn. Op de tv, radio, de gedrukte en de sociale media is de verkiezingsstrijd al in alle hevigheid losgebarsten. Nog nooit waren er zoveel zwevende kiezers en nog nooit waren de peilingen van te voren zo spannend. Maar voor veel mensen blijft het vaak een ver-van-mijn-bed-show.
Dit is één van de redenen dat de plaatselijke afdelingen van zes politieke partijen donderdag 30 augustus, zes kandidaat-kamerleden naar Hoorn halen voor een debat. Een debat over de grote landelijke thema’s maar met speciale aandacht voor de plaatselijke effecten. Onder leiding van de journalist Maarten Edelenbosch (RTV-NH) zullen deze zes politici in drie ronden met elkaar in conclaaf gaan.
De onderwerpen zijn Europa en Economie, Zorg en Welzijn en tenslotte Milieu en Duurzaamheid.
Aan het begin van elke ronde zullen steeds twee politici aan de hand van duidelijke stellingen hun openingszet doen. Hierna volgt de discussie met alle politieke deelnemers. Aan het einde van elke ronde is er voor het publiek ruimte voor interventie.
De deelnemers zijn: namens de SP, Jasper van Dijk (8e op de lijst), namens het CDA Marieke van der Werf (17), namens D’66, Steven van Weyenberg (8), namens GroenLinks Christiaan Kwint (22), namens de PvdA, Ed Groot (17). Allemaal betrokken politici met een grote binding met deze regio. Het is nog niet bekend wie er names de VVD komt.
De avond begint om 20.00 uur, de Othellozaal gaat om 19.30 uur open. De toegang is gratis. Na afloop is er gelegenheid om nog even na te kletsten aan de bar van de schouwburg.
VERDERE INFO DEELNEMERS
Jasper van Dijk (SP)
Jasper is politicoloog. Was docent, daarna fractiemedewerker in de Tweede Kamer en het Europees Parlement en raadslid in Amsterdam. Sinds 2006 als Tweede Kamerlid woordvoerder hoger onderwijs en defensie. Jasper staat voor de komende kamerverkiezingen 8e op de lijst voor de SP.
Ed Groot (PVDA)
Ed Groot studeerde economie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij ging na zijn studie aan de slag als redacteur bij Het Financieele Dagblad. Van 1996 tot 2000 maakte hij een uitstapje als speechschrijver op het ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid, waarna hij terugkeerde naar het FD als redacteur en columnist. In 2010 werd hij namens de PvdA lid van de Tweede Kamer.
Steven van Weyenberg (D’66)
Steven staat nummer 8 op de landelijke lijst. Steven is directeur bij het Ministerie van EZ, studeerde zowel aan de UvA en de Erasmus Universiteit en aan het Hoornse Atlas College. Steven is fractie-specialist Europa en Economie.
Maria Catharina Ida (Marieke) van der Werf (CDA)
Per 11 januari 2011 is zij lid van de 2e kamer als vervangster van Ank Bijleveld. Bij de verkiezingen van 2010 kreeg Van der Werf 452 stemmen. Van der Werf volgde een atheneumopleiding aan het Titus Brandsma College in Dordrecht. Daarna studeerde zij Nederlands aan de UvA waar zij in 1986 afstudeerde. Zij volgde tevens een opleiding tot balletlerares aan de dansacademie Lucia Marthas. Voor haar Kamerlidmaatschap was Van der Werf werkzaam als Programmamanager Natuur- en Milieueducatie bij het Agentschap NL en tevens als eigenaar van een communicatieadviesbureau gespecialiseerd in duurzaamheid. In haar woonplaats Amsterdam was ze eerder al duoraadslid en deelraadslid.[1]
Christiaan Kwint (GroenLinks)
Christiaan is met hart en ziel verbonden met GroenLinks. Hij is sinds 2008 wethouder in Heerhugowaard en een zeer goed lokaal politicus. Daarvoor was hij fractievoorzitter, en hij is tevens lid van de Partijraad van GroenLinks. Christiaan wil zijn politieke kennis en ervaring inzetten om met name de sociale waarden in de Nederlandse samenleving en politiek te versterken. Naast zijn wethouderschap is Christiaan Kwint o.a. lid van de stuurgroep Jeugd & Alcohol Alkmaar en omstreken en lid van het DB van de GGD Noord-Hollands-Noorden. Christiaan Kwint initieerde de Zonnepalen-actie in Noord-Holland Noord, waarbij 19 gemeenten de handen ineen sloegen om via de veilingwebsite iChoosr een zo voordelig mogelijke aanbieding van zonnepanelen te krijgen, ten behoeve van hun inwoners