HOORN - De Hoornse brandweer beoefent allerlei situaties en onder verschillende weers-omstandigheden. Met het vele water in en om Hoorn zorgt de brandweer ervoor ook in en op het water goed beoefend te zijn. Daarom maakte het duikteam vlak voor kerst een ijsduik bij ’Onder de Boompjes’ in het centrum van de stad. Oefenen in de kou behoort tot de dagelijkse routine. Zodat niet alleen boven maar ook onder het ijs adequate hulpverlening wordt geboden.
De duiken worden meestal gemaakt in koud en donker water. Alles moet op de tast worden uitgevoerd. Daarom is een goede communicatie tussen de duiker en duikploegleider essentieel. Voor de communicatie wordt gebruik gemaakt van een seinlijn die aan de duiker vastzit. Hieraan zit een communicatiekabel: de duiker onderhoudt door middel van een microfoon en koptelefoon in het overdrukmasker contact met de duikploegleider. Dit vereenvoudigt het zoeken naar slachtoffers onder water en vergroot de veiligheid van de duiker.
Hoorn heeft twee duikploegen die elk uit ongeveer tien personen bestaan. De duikploegen rukken uit in de stad, maar bieden ook hulp aan de omliggende gemeenten. Tijdens deze bijstand blijft altijd één duikploeg achter in Hoorn. Een ploeg heeft de volgende taken: het redden van personen uit te water geraakte voertuigen; het redden van te water geraakte personen; het redden van dieren in nood, in en op het water en het opsporen en bergen van verdrinkingsslachtoffers. Omdat aan duiken risico’s kleven, bestaat een ploeg uit minimaal vier personen: een duikploegleider, een duiker, een reserveduiker en een chauffeur van het voertuig, die optreedt als assistent duikploeg.