COLUMN
HOORN – Veel voorlichters, raadsleden, wethouders en ambtenaren van de gemeente Hoorn zijn ziek. Ze zijn sinds kort behept met het HDDD-virus. Dit Hoorn Draait Digitaal Door -virus wordt niet overgedragen door het aaien van schapen, maar vermoedelijk wel door een geinfecteerd Twitter-bericht dat binnen het Hoornse stadhuis rond waart. In een bijna krampachtige poging om modern, flitsend, transparant, democratisch en digitaal over te komen wordt er alles aangedaan om maar te YouTuben of te Twitteren.
Hoe ernstig het HDDD-virus is bleek deze week toen een jonge CDA-wethouder tussen de schapen van een kinderboerderij ging staan om Artikel 43-vragen te beantwoorden. Serieuze vragen van een Hoornse raadsfractie werden op een blijkbaar komisch bedoelde wijze beantwoord door een schapen aaiende en handen wassende wethouder. “Veel mensen gebruiken YouTube als belangrijke informatiebron.” Aldus wethouder Michiel Pijl. Waar hij deze wijsheid vandaan heeft weet niemand want YouTube is populair, maar wordt echt niet door veel mensen als een serieuze ‘informatiebron’ gezien. Ik zie het meer als een bewijs dat sommige politici nog steeds een grote afstand tot ‘het volk’ hebben. In feite is het zeer denigrerend om te denken dat YouTube een “belangrijke informatiebron voor veel mensen is”. Wethouder, ga niet alleen je handen wassen op die kinderboerderij, maar ga ook je mond spoelen!
Jammer was overigens dat de beantwoording van Artikel 43-vragen nu plaats vond nadat de officiële termijn hiervoor was verstreken, maar de buurjongen van de wethouder kon waarschijnlijk niet eerder filmen of de montage nam meer tijd in beslag dan gedacht, of het regende wellicht. Aan de antwoorden zelf kan de vertraging niet hebben gelegen, want die zou een ambtenaar binnen een dag hebben kunnen vinden/Googlen.
Het is natuurlijk prachtig, een vers College en ambitieuze Gemeenteraad die digitaal actief willen overkomen en met nieuwe media aan de slag willen. Wat dat betreft is het ook prima dat een initiatiefvoorstel van D66 over nieuwe media is aangenomen. Maar laat ze dan ook snel debatteren over wat wenselijk is voor het ‘gemeentelijk communicatiebeleid’. Enkele YouTube-filmpjes met de pratende hoofden van wethouders en burgemeester of het voor de camera aaien van schaapjes, dat zijn nu juist niet de goede voorbeelden van het gebruik van nieuwe media. Het via Twitter in maximaal 140 tekens verspreiden van raadsbesluiten of persberichten is al iets beter, maar nog niet een echt optimaal gebruik van nieuwe media. En alle voorlichters op een Twitter-cursus sturen betekent natuurlijk helemaal niet dat de enorme kloof tussen Hoornse burger en Nieuwe Steen 1 automatisch kleiner wordt.
De Hoornse politieke Blogs zijn ook nog niet indrukwekkend, niet in aantal en zeker niet qua actualiteit: De Blog van onze burgemeester wordt soms pas na twee maanden van een nieuw bericht voorzien en vaak zijn het ook nog buitenlandse of privé-zaken waarover onze Onno blogt. En de Blog van José Kamphuis van HoornsBelang is 5 maanden geleden voor het laatst bijgewerkt. En de YouTube-aktie “Als ik burgemeester was” van Fractie Tonnaer heeft ook geen vervolg gehad. ‘Oude Nieuwe Media’ als internetsites zijn voor de Hoornse politieke partijen al lastig genoeg: Actueel en boeiend waren ze alleen rond de verkiezingen, met als enige uitzondering de site van D66 Hoorn. Of nieuwe media als Twitter nu de oplossing zijn voor onze Hoornse democratie lijkt zeer twijfelachtig. De meeste Tweets (Twitter-berichten) van raadsleden zijn niet echt op de burger of lokale kwesties gericht, maar vertellen over huishoudelijke of familie-zaken.
Jaren geleden verzocht ik de gemeente Hoorn eens te bekijken of het via de televisie en/of internet uitzenden van raads- en commissievergaderingen niet nuttig zou zijn. Ik heb nooit antwoord op mijn brief gekregen, dat went hoor, maar inmiddels maken al veel gemeenten de drempel naar de gemeenteraad lager door vergaderingen met beeld en geluid uit te zenden. Dichtbij is de gemeente Medemblik daar een voorbeeld van. Bij sommige gemeenten is die techniek zo mooi dat je per onderwerp iets kunt opzoeken en bekijken. Handig als je verhinderd was en wel belangstelling hebt voor een onderwerp. Er moeten volgens mij heel veel Twitterberichten met 140 tekens worden verzonden om in de buurt te komen van zo’n systeem.
Het is te hopen dat onze ambtenaren en politici in Hoorn goed nadenken over welke ‘nieuwe media’, en vooral waarom, zij willen gaan inzetten. Een gemeentelijke Hyves-pagina of 35 Twitterende raadsleden of 5 wethouders voor de YouTube-camera zijn in ieder geval geen oplossing. Hoorn, ga dus niet te snel op advies van een extern bureau met uw burgers MSN-en, Facebooken, SMS-en, Linkedln-en, Twitteren, etc. Er zijn m.i. slechts twee doelen: de burger beter informeren en de burger meer bij de politiek/gemeente betrekken. En soms werken ‘oude media’ dan beter. Een groter lettertype op de gemeentelijke pagina’s in het Westfries Weekblad, een Vragenuurtje voor de burger of een discussie met burgers is misschien veel effectiever dan welk digitaal medium dan ook… Of begin gewoon eens met een gebruikersvriendelijke gemeentelijke website. En het op tijd beantwoorden van brieven en emails natuurlijk.
Hans Stuijfbergen
Als u persé die wethouder tussen de schapen wilt zien klik dan op deze link: