HOORN - De regio West-Friesland heeft grote vooruitgang geboekt op het terugdringen van laaggeletterdheid. Dat concludeert de stichting Lezen en Schrijven. Onder de regie van de gemeente Hoorn besloten de negen West-Friese regiogemeenten tot een harde aanpak van laaggeletterdheid. Hierdoor behaalden zij één jaar vijf van de zes ambities van de Stichting Lezen en Schrijven.
In Nederland hebben 1,5 miljoen volwassenen moeite met lezen en schrijven. Ongeveer eenderde van deze mensen heeft geen startkwalificatie en heeft een laag inkomen. Oorzaken zijn onder andere het opgroeien in een ‘taalarme’ omgeving, taalachterstand omdat thuis een buitenlandse taal wordt gesproken, onvoldoende aandacht en begeleiding op school, weinig basisopleiding vanwege de financiële thuissituatie en leer- en gedragsproblemen, taalzwakte en dyslexie. Laaggeletterdheid kost jaarlijks ongeveer 537 miljoen euro.
Ambities
De Stichting Lezen en Schrijven heeft het project ‘Taalkracht voor gemeenten’ opgezet. Het doel van dit project is om laaggeletterdheid meer te herkennen en bespreekbaar te maken om zo taalachterstanden aan te pakken, vooral bij laaggeletterden zonder werk. Om dit aan te pakken heeft de stichting zes ambities vastgesteld: 1. Het bespreekbaar maken, 2. Helder taalgebruik, 3. Lezen bevorderen, 4. Aanpak taalachterstanden, 5. Laaggeletterde zonder werk en 6. Werkende laaggeletterden.
West-Friesland
Onder de regie van de gemeente Hoorn en in samenwerking met het Horizon College zijn in 2009 grote stappen gezet om laaggeletterdheid in de regio West-Friesland terug te dringen. Zo werden op basisscholen workshops gegeven op laaggeletterdheid te herkennen en startte in-house taaltrainingen bij bedrijven in de regio. Ook was er extra aandacht voor taal bij de ‘Zomerschool’ en werd er opvoedingsondersteuning gegeven.
Resultaat
De intensieve aanpak van de regiogemeenten heeft resultaat opgeleverd. Onlangs werd West-Friesland groen gekleurd op de landkaart van de aanpak van laaggeletterdheid door gemeenten. Dit betekent dat de negen regiogemeenten goed bezig zijn voor deze doelgroep. Tenminste vijf van de zes ambities om laaggeletterdheid aan te pakken werden verwezenlijkt.
Wethouder Peter Westenberg van de gemeente Hoorn is tevreden over de resultaten van de aanpak van laaggeletterdheid. ‘Laaggeletterdheid komt echt nog veel te vaak voor. Maarliefst 1,5 miljoen mensen in Nederland kunnen geen treinkaartje kopen, kunnen geen bijsluiter lezen en moeten de krant links laten liggen. Wij willen dat mensen zelfstandig zijn en mee kunnen doen. Door dit project hebben zij een echte kans gekregen.’