HOORN - De laatste vergadering in het seizoen van het Overleg Leefbaarheid Kersenboogerd (OLK) vond afgelopen woensdag 9 juni plaats. Het was opnieuw een leuke en interessante vergadering, waarbij een presentatie over de brandweer het belangrijkste agendapunt was. Ook was er een opmerking van protest richting de gemeente. Nadat een jarige bezoeker (81 jaar!) was toegezongen, vertelde Peter Kist – voorlichter van de brandweer Hoorn, en aanwezig samen met twee collega’s – over het brandweervak en werd een filmpje over brandpreventie vertoond.
Wat doet een brandweerman?
Peter Kist vertelde een duidelijk verhaal, vergezeld van opmerkelijke anecdotes, over het vak van brandweerman. De Hoornse brandweer kent 20 beroepskrachten en 80 vrijwilligers, die in verschillende groepen en schiften doordeweeks werkzaam zijn. Behalve het blussen van branden is een brandweerman ook betrokken bij andere reddende acties. Belangrijk is bijvoorbeeld de hulpverlening bij verkeersongelukken. Regelmatig moet de brandweer ook uitrukken voor het redden van personen uit een lift (een tijdlang was het Betsy Perk een vast adres, totdat de liften eens goed groot onderhoud kregen). Ook assisteren ze wel eens ambulancepersoneel, in het geval er iemand op de brancard uit een bovenwoning gehaald moet worden en hij of zij niet via de trap vervoerd mag worden. En die beroemde “kat in de boom” dan? Nee, dat doen ze vrijwel nooit, een kat komt toch wel vanzelf uit een boom “En als het toch moet gebeuren, sturen we onze lelijkste collega, dan springt de kat van schrik zelf wel uit die boom.”
Heftige gebeurtenissen
In het brandweervak maak je heftige dingen mee. Peter Kist herinnert zich nog steeds een gebeurtenis van twintig jaar geleden, een verkeersongeluk waarbij, op één kind na, de hele familie omkwam. Of de brand in de Grote Waal, waarbij twee jongetjes omkwamen. En bekend zijn ook de gevallen uit elders in het land, waarbij brandweerlieden zijn omgekomen. Een dergelijke gebeurtenis heeft grote impact op een brandweergroep. Daarom is er traumabijstand, om de collega’s die iets heftigs hebben meegemaakt, de nodige ondersteuning te geven. Maar nog belangrijker is de opleiding van brandweerlieden, waarbij veel aandacht is voor de eigen veiligheid en de benodigde vaardigheden. Beroepskrachten en vrijwilligers krijgen dezelfde opleiding, en Peter kist deelt met ons dat deze opleiding inderdaad niet goedkoop is. Maar daar kan je beter niet op bezuinigen, evenmin op de preventie, want dat is bezuinigen op de veiligheid van de brandweerman en de burgers. En mede vanwege die veiligheid is ook onderdeel van de werkzaamheden van de brandweerman: het steeds weer controleren van de voertuigen, en elke ochtend een briefing over onder andere gewijzigde verkeerssituaties in de stad. De preventiemedewerkers controleren regelmatig de vluchtroutes en brandveiligheid van openbare gebouwen, het Wijkcentrum in de Kersenboogerd wordt bijvoorbeeld elk jaar gecontroleerd. Peter Kist sloot de presentatie af met een leuke anekdote: met veel humor vertelde hij hoe ze een keer met de hoogwerker de bruid van een collega hebben opgehaald, waarbij het zelfs twee keer moest gebeuren, omdat fotograaf Marcel Rob te laat kwam om de krantenfoto te maken.
Geen borreltje meer…
Na de pauze evalueerde voorzitter Kees van Meel het seizoen. Er waren veel interessante presentaties, onder andere een dame van Holland Collect kwam vertellen over de inzameling van plastic. Een ambtenaar lichtte de concept Fietsnota toe. En toenmalig wethoude Jan de Boer kwam vertellen over de klimaatvisie van de gemeente. Gemiddeld waren er per vergadering 50 personen aanwezig, en daarbij gaven zo’n 13 mensen regelmatig afbericht. De belangstelling voor het OLK is dus groot. Maar na dit positief verhaal had Kees van Meel nog een woord van protest: de gemeente Hoorn heeft in haar wijsheid bepaald dat in de Wijkcentra geen sterke drank meer geschonken mag worden. Dit betekent dat de oudere bezoeker, die tijdens de ouderensoos, klaverjas of na de vergadering van het OLK geen borreltje of citroenlikeurtje meer mag drinken. Kees van Meel vindt dit vergaande betutteling, en uit de verontwaardigde reacties van de aanwezige bezoekers bleek dat de gemeente met dit beleid niet op de sympathie van de bewoners mag rekenen. Mensen die al jaren in het Wijkcentrum komen, en daar met genoegen tijdens hun sociale contacten het borreltje nuttigen, worden er door getroffen. Een bezoeker stelde: “Tja, dan blijven ze nu thuis, en wordt de vereenzaming onder de ouderen een nog groter probleem”. Een aanwezige politica van het CDA stelde dat dit voor de aanwezige raadsleden nieuw beleid is dat ze nog niet kennen, en ze zou er navraag naar doen.
De avond werd besloten met het uitreiken van het jaarlijkse presentje. De vaste bezoekers van het OLK krijgen dat presentje altijd uitgereikt, vanwege hun trouw aan en inbreng tijdens vergaderingen. Dit jaar kregen de OLK-ers een mooie pen en een potje heerlijke biologische kersenjam.
En die kersenjam is een verwijzing naar de kersenbomen die vorig jaar in het Willem Wiesepark geplant werden, onder andere daar waar de Wereldtuin Kersenboogerd gerealiseerd moet gaan worden.
De eerste vergadering van het OLK in het nieuwe seizoen vindt plaats op 8 september 2010.
Naschrift (over het borreltje):
Voor enkele tijdens de vergadering van het OLK aanwezige politici was het beleid om sterke drank niet meer toe te staan in de wijkcentra een “nieuwtje”. Dat kan kloppen voor diegenen die nieuw in de politiek zijn. Maar het gaat hierbij om het volgende: de uitwerking van het beleid, zoals geformuleerd in de Drank- en Horecaverordening 2010. Deze verordening is met een grote meerderheid aangenomen tijdens de raadsvergadering van 15 december 2009. Deze Verordening regelt onder andere dat in “paracommerciële instellingen” de verstrekking van sterke drank aan banden wordt gelegd. De leden van de gemeenteraad – gefixeerd op de officiële horeca, als gevolg van de discussie over de toegangstijden – hebben daarbij blijkbaar over het hoofd gezien dat de Wijkcentra ook “paracommerciële instellingen” zijn. De VOCH vond toen leeftijdgrenzen die van 21 naar 18 jaar gingen erg betuttelend, maar stemde toen in met de Verordening; net als CDA, PvdA, GroenLinks, fractie Tonnaer (onder protest), Hoorns Belang, Seniorenpartij Hoorn en D66. De VVD stemde toen tegen de verordening, maar eerder “omdat je dan na 22:00 uur geen biertje meer kan kopen bij een snackbar”, en niet vanwege het borreltje van de oudere wijkbewoner in het Wijkcentrum. We wachten af welk raadslid of welke fractie het zal gaan opnemen voor deze oudere wijkbewoner die graag z’n borreltje drinkt in het Wijkcentrum en er raadsvragen over gaat stellen.
Verslag: Sebastiaan Hol, 13 juni 2010.