HOORN - Een aantal Hoornse (aspirant)raadsleden Twitterden de afgelopen weken, en soms maanden, er vrolijk op los. Met de korte elektronische berichtjes hoopten zij u, de kiezer, bij de gemeenteraadsverkiezingen 2010 te bereiken. Heeft u naar het geTwitter ’geluisterd’? Was het nuttig? Of maar stoppen met die fratsen?
In Hoorn hebben overigens lang niet alle partijen geTwitterd. Actief waren met name D66, SP, VOC Hoorn en Fractie Tonnaer. Vaak waren het per partij slechts 1 of 2 (aankomende) raadsleden die het nieuwe medium gebruikten. Opvallend was dat bij grote landelijke partijen als CDA en PvdA, waar men landelijk wel Twittert, in het Hoornse niet werd geTwitterd.
Ook opvallend is dat na de verkiezingen verschillende sites van Hoornse partijen nog niet van nieuws (bv verkiezingsuitslagen) zijn voorzien. Wordt de site pas weer belangrijk bij de komende verkiezingen? Of gaan sommige Hoornse fracties echt communiceren met hun achterban? Verdwijnen YouTube, Hyves, Twitter, Blogs, sites weer naar de achtergrond?
Zelfs nu de verkiezingen voorbij zijn, wordt er nog een beetje geTwitterd. Voor diegene die de Twitter-berichten niet kennen hier enkele voorbeelden van recent Hoorns geTwitter:
jokevandermeij
9/3 19:10 @FractieTonnaer Jos, stel voor dat we de coalitieonderhandelingen overlaten aan de mensen die daarvoor gevraagd zijn. [kandidaat-raadslid V.O.C. Hoorn]
bobvanleeuwen
9/3 14:53 @FractieTonnaer een goed idee voor de volgende keer... FT in het college, dus ik zou zeggen: regel het ;-) haha.. nee idd het blijft (...) [kandidaat-raadslid D66
Hier een aardig artikel over het landelijk Twitteren:
Politicus wil kloof met burger dichten via Twitter
04/03/2010 -
Lokale politici zijn in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart massaal gaan twitteren. Veel politici denken op die manier de kiezer te bereiken. Op www.volgdeverkiezingen.nl zijn op de verkiezingsdag ruim 9000 tweets van de lokale politici binnengekomen.
Op www.volgdeverkiezingen.nl zie je in één oogopslag hoe de politici in jouw gemeente sociale media gebruiken voor hun politieke campagne. Het inzetten van Twitter tijdens de verkiezingen is een nieuw fenomeen. Bij de lancering van www.volgdeverkiezingen.nl twitterden 800 lokale politici. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen is dit aantal explosief gestegen naar 2200 twitteraars.
Veel getwitterd op 3 maart
Vooral in de week voor de verkiezingen gingen de lokale politici massaal twitteren. Samen verstuurden ze gemiddeld 6000 tweets per dag. Op 3 maart, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen, telde Volgdeverkiezingen.nl maar liefst 9247 berichten. Ter vergelijking: in januari van dit jaar waren de lokale politici samen goed voor gemiddeld 2000 tweets per dag.
Meer kiezers bereiken
Politiek Online vroeg aan 450 lokale politici welke verwachtingen ze hebben van de inzet van sociale media voor hun campagne. 30% van de ondervraagden hoopten vooral meer kiezers te bereiken met hun boodschap. Een zelfde aantal ging nog verder en verwacht dat zij de politiek dichterbij de burger krijgen door het gebruik van sociale media. Volgens de lokale politici vervangt het gebruik van diensten als Twitter, Hyves en weblogs niet de traditionele manier van campagnevoeren: 42% geeft aan dat sociale media net zo’n belangrijk middel zijn als andere manieren van campagnevoeren.
Via deze link kunt u nog wat recent geTwitter lezen: