Een collectant die een glaasje water vraagt. Een toerist die een kaart uitvouwt en de weg vraagt. Een neppostbode die vraagt of u het pakje voor de buren wilt aannemen en afrekenen. Situaties uit de praktijk waarbij behulpzame mensen worden bestolen of opgelicht.
De afgelopen maanden heeft de politie Noord-Holland Noord diverse aangiftes geregistreerd op dit gebied. Een enkele keer slaagde de politie erin verdachten aan te houden maar vaker komt het voor dat mensen hun geld of portemonnee gewoon kwijt zijn.
Zo kwamen ‘collectanten’ in Heerhugowaard bij mensen aan de deur en vroegen of ze binnen mochten komen om een glaasje water te drinken of van het toilet gebruik te maken. Toen ze waren vertrokken misten de bewoners geld.
Onder andere in Alkmaar, Enkhuizen en Den Helder vroegen Oost-Europese types de weg naar het ziekenhuis. Een stadskaart werd over de schoot van hulpvaardige personen gelegd die vervolgens werden gerold van hun portemonnee. In Den Helder en op het eiland Texel kwamen mannen aan de deur die voor veel geld de bestrating wilden reinigen met een hogedrukreiniger.
Neppostbodes en zakkenrollers
In Medemblik en Alkmaar bracht een neppostbode een pakketje dat door de buurman tegen betaling werd aangenomen. Zijn buren bleken echter niets te hebben besteld en in de doos zat een roestige vergiet.
In Schagen waren tijdens de West-Friese markt zakkenrollers actief. Uit een wandelwagen en een bodywarmer werd een portemonnee ontvreemd nadat iemand ‘per ongeluk’ tegen het slachtoffer was opgebotst. Op diverse plaatsen opereren ook skimmers; criminelen die pasjes en pincodes bij betaalautomaten uitlezen en kopiëren en deze later verzilveren.
Tips
In de meeste gevallen maken oplichters en dieven misbruik van het vertrouwen van mensen. De politie adviseert:
• Collectanten, meteropnemers en postbodes bij twijfel om legitimatie te vragen en ze niet binnen te laten
• Waardevolle goederen (zoals portemonnees) goed op te bergen, vooral wan-neer u naar plaatsen gaat waar veel publiek komt.
• De pincode goed af te schermen als u deze intoetst en pas en code geschei-den te bewaren
• Ga niet in op het aanbod van klusjesmensen die bij u aan de deur komen of laat een duidelijk offerte opmaken waarover later geen misverstanden kunnen ontstaan
• Kijk voor meer preventietips op:www.politie.nl/Noord-Holland_Noord/Preventie
Melding maken en aangifte doen
Mocht u toch het slachtoffer worden van oplichting, bedenk dan dat u waarschijnlijk niet de enige bent. Ook zal een oplichter slachtoffers blijven maken zolang hij niet opgepakt is. Het is daarom belangrijk altijd verdachte zaken te melden of om aangifte te doen. Onthoud het signalement en bijzonderheden zoals een kenteken van een auto.
Voor meldingen kunt u 24 uur per dag bellen met 0900-8844. De politie komt dan zo snel mogelijk naar u toe.
Mocht u daadwerkelijk het slachtoffer zijn geworden van oplichting, doet u dan vooral aangifte. Maak een telefonische afspraak via: 0900-8844.