West-Friese burgemeesters schrijven brief aan 12-jarigen over alcohol
ingevoerd op 26-6-2008
Burgemeesters van de tien West-Friese gemeenten sturen een brief aan alle 12-jarige inwoners van hun gemeente. In deze brief uiten zij hun zorgen over het alcoholgebruik door de West-Friese jongeren en de schadelijke gevolgen daarvan. Bovendien vragen de burgemeesters de jonge inwoners een Alcohol Nee Contract met hun ouders af te sluiten. In totaal krijgen ongeveer 2.500 jongeren een brief.
Eerder dit jaar voerden West-Friese burgemeesters gesprekken met jongeren over alcoholgebruik. Het liefst zouden zij met alle jongeren in gesprek gaan. Omdat dit niet haalbaar is, sturen zij de 12-jarigen uit hun gemeente een brief waarin zij hun zorgen uiten. Veel van de 12-jarigen verlaten dit jaar de basisschool en gaan na de zomervakantie een nieuwe fase van hun leven tegemoet. De burgemeesters grijpen dit moment aan om jongeren en hun ouders te informeren over de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik op jonge leeftijd.
‘Bingedrinken’, oftewel met regelmaat in korte tijd vijf glazen of meer drinken, zorgt voor enorme schade. Het kan één of zelfs twee schoolniveaus schelen. Uit recent onderzoek* is gebleken dat het helpt als ouders hun kinderen al op jonge leeftijd verbieden alcohol te drinken. Gezien de schade die alcohol aanbrengt en de invloed die ouders kunnen hebben, vragen de burgemeesters jongeren om een Alcohol Nee Contract met hun ouders te tekenen.
Het Alcohol Nee Contract is een initiatief van het Trimbos instituut. Ouders en kinderen sluiten samen een ‘contract’ waarin ze NEE zeggen tegen alcohol onder de 16 jaar. Ouders bieden hun kinderen geen alcohol aan en leggen uit waarom. Kinderen beloven het niet te drinken en snappen dat ze vooral zichzelf daar uiteindelijk een plezier mee doen. Dit contract is een onderdeel van de landelijke campagne ‘Voorkom alcoholschade bij uw opgroeiende kind’.
In het project Jeugd en Alcohol werken de volgende partijen samen: de gemeenten Andijk, Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Medemblik, Koggenland, Opmeer, Schagen, Stede Broec en Wervershoof, het ministerie van Binnenlandse Zaken, GGD Hollands Noorden, Brijder Verslavingszorg, GGZ Westfriesland, Politie Noord- Holland Noord en Openbaar Ministerie. Het project Jeugd en Alcohol wordt voorbereid, uitgevoerd en ondersteund door het Programmabureau Integrale Veiligheid Noord- Holland Noord in samenwerking met de in het project deelnemende partners.