90 procent van de inwoners voelt zich thuis in West-Friesland
ingevoerd op 1-6-2008
In verhouding tot de beroepsbevolking zijn er weinig banen in West-Friesland. Hierdoor reizen veel mensen naar hun werk buiten de regio. West-Friezen zien dit als een van de belangrijkste problemen voor hun regio. Daarnaast ziet de bevolking de bereikbaarheid en het alcoholgebruik door met name de jeugd als belangrijke aandachtspunten. Over het algemeen zijn West-Friezen tevreden over hun regio: maar liefst 90 procent voelt zich er thuis.
De komende jaren neemt de West-Friese bevolking licht toe. Voor de aantrekkelijkheid van West-Friesland zijn er niet alleen woningen nodig, maar moeten de bereikbaarheid van en werkgelegenheid in West-Friesland goed zijn. Dit zijn de conclusies van een tussentijdse rapportage van de Staat van de regio, uitgevoerd door I&O Research.
In de loop van de zomer wordt het onderzoek geheel afgerond. I&O Research onderzoekt periodiek in opdracht van de negen gemeenten in de regio hoe West-Friesland er voor staat. Hierbij komen tal van onderwerpen aan de orde waaronder de bevolkingsontwikkeling in relatie tot het wonen en werken in de regio. Het onderzoek naar de ‘Staat van de regio’ is dit jaar aangevuld met een peiling onder het West-Frieslandpanel. Dit is een digitaal burgerpanel van ruim 3000 West-Friezen. Op deze manier kunnen inwoners zelf ook aangeven hoe zij over het wonen en werken in de regio denken.
Bevolkingsgroei
De komende 10 tot 15 jaar blijft de bevolking van West-Friesland licht groeien. Op dit moment wonen er meer dan 200.000 mensen. In 2020 zijn dat er naar verwachting 210.000 tot 215.000. De bevolking zal wel vergrijzen: het aandeel 65-plussers stijgt van 13 procent naar ongeveer 24 procent in 2030. Deze prognoses gaan er vanuit dat - gebaseerd op cijfers van het CBS - de komende jaren weer meer mensen zich in West-Friesland vestigen dan dat er uit de regio vertrekken. Hiermee wordt de trend van de afgelopen tien jaar, waarin er meer mensen vertrokken en minder kwamen wonen, doorbroken. Verwacht wordt dat deze ontwikkeling zich doorzet.
Om te zorgen dat de huidige bevolking graag in West-Friesland blijft wonen en dat de regio voor mensen van elders een aantrekkelijk gebied blijft, zijn behalve het bouwen van woningen aanvullende maatregelen nodig. Met name een betere bereikbaarheid en de aanwezigheid van voldoende banen in de regio zijn voor de aantrekkelijkheid van West-Friesland van groot belang. Zonder deze randvoorwaarden zal grootschalige woningbouw eerder leiden tot leegstand dan tot een groeiende bevolking.
Werkgelegenheid
Veel West-Friezen werken buiten hun eigen regio. De afgelopen vijf jaar is de werkgelegenheid in West-Friesland 6,7 procent gegroeid. Maar er zijn in vergelijking met andere regio’s in Noord-Holland nog steeds weinig banen in verhouding tot de totale beroepsbevolking. Gevolg is dat 33.000 inwoners van West-Friesland voor hun werk naar andere regio’s pendelen, voornamelijk naar Amsterdam, IJmond en de Schipholregio.
Uit een peiling onder het West-Friese burgerpanel blijkt dat een aanzienlijk deel van deze werkforenzen hier de nodige problemen mee heeft. Zo vindt bijna tweederde deel van hen het woon-werkverkeer enigszins of zelfs zeer bezwaarlijk. Op de vraag of men vanwege reistijd wel eens overwogen heeft een andere baan te zoeken, antwoordt meer dan 40 procent van de pendelaars bevestigend. Ruim eenderde (37 procent) van alle pendelaars heeft wel eens overwogen om vanwege de reistijd naar een andere regio te verhuizen.
West-Friezen over hun regio
West-Friezen blijken wel tevreden te zijn over hun regio: 90 procent heeft een positief beeld van West-Friesland en voelt zich er ook thuis. Als sterke punten van West-Friesland zien de inwoners het landelijke karakter, de rust, ruimte en het groene open landschap. Maar vooral ook de gezelligheid, gemoedelijkheid en de mentaliteit van de West-Friese bevolking. Bovendien noemen veel West-Friezen de veiligheid als een sterk punt. Aan de andere kant zien de West-Friezen ook een aantal problemen in hun regio. Opvallend vaak wordt hierbij de bereikbaarheid genoemd. Ook zijn er veel West-Friezen die zich zorgen maken om het alcoholgebruik van met name de jeugd. Als derde belangrijk probleem wordt genoemd dat er te weinig passende werkgelegenheid is.
Hoewel de aantrekkelijkheid van de regio mede als gevolg van de verslechterende bereikbaarheid onder druk staat, biedt de huidige situatie ook kansen. Zo woont er een omvangrijke groep hoogopgeleide werkforenzen die graag dichter bij huis - in hun eigen regio - willen werken. Wellicht maakt dit West-Friesland voor bedrijven tot een aantrekkelijke vestigingsplaats.
Het onderzoek van I&O Research naar de staat van de regio wordt in de komende zomermaanden afgerond. Dan zijn meer resultaten te verwachten over de thema’s ‘arbeidsmarkt en onderwijs’, ‘leefbaarheid en veiligheid’ en ‘welzijn en gezondheid’.