Ontwikkeling Hoorns Centrum Jeugd en Gezin
ingevoerd op 30-5-2008
Op 10 juni bespreekt de raadscommissie het voorstel voor de inrichting van een Hoorns Centrum Jeugd en Gezin. Het ministerie van Jeugd en Gezin wil in 2011 een landelijk dekkend netwerk van Centra voor Jeugd en Gezin in gemeenten gerealiseerd hebben. Het voorgestelde Hoornse model heeft laagdrempelige ‘voordeuren’ bij de bestaande steunpunten opvoeding en de consultatiebureaus in de wijken. Vanuit deze plekken kunnen ouders worden doorverwezen naar het Centrum Jeugd en Gezin voor meer gespecialiseerde hulp en indicatiestelling. Binnen deze voorziening stemmen de instellingen die zich bezig houden met opvoedondersteuning en jeugdgezondheidszorg hun werkzaamheden af. Samen moeten ze ervoor zorgen dat er voor ieder gezin dat zich meldt, één gezamenlijk hulpplan komt dat door één hulpverlenende instantie wordt gecoördineerd.
Met het creëren van Centra voor Jeugd en Gezin moet voorkomen worden dat instellingen langs elkaar heen werken, waardoor kinderen tussen het wal en schip kunnen belanden. Er wordt een verbinding gelegd met welzijnswerk, jeugdhulpverlening en de zorg- en adviesteams van scholen. Dit moet zorgen voor een sluitend zorgsysteem gericht op preventie en samenhang.
Het Centrum Jeugd en Gezin moet voor kinderen, jongeren, ouders en professionals een herkenbare, laagdrempelige, nabije voorziening zijn, zoals de brede school, wijkcentrum of het consultatiebureau dat zijn. Het college wil op vier plekken verspreid in Hoorn zogenaamde frontoffices (‘voordeuren’) inrichten. Deze zijn bij de bestaande steunpunten opvoeding en de consultatiebureaus in de wijken. Daar kunnen mensen terecht voor informatie en advies, en indien nodig, doorverwezen worden naar het Centrum Jeugd en Gezin.
De belangrijkste partners die samenwerken in het Centrum Jeugd en Gezin zijn onder meer: Bureau Jeugdzorg, De Omring (jeugdgezondheidszorg 0-4 jaar), GGD Hollands Noorden (jeugdgezondheidszorg 4-19 jaar), St. Netwerk, de scholen en MEE, een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een beperking.