4 mei Dodenherdenking, Stille tocht in Hoorn

ingevoerd op 4-5-2008

De traditionele Stille Tocht in Hoorn, als herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, begint zondag 4 mei om 19.25 uur vanaf de Westerdijk. Iedereen kan meelopen.
 
De tocht gaat langs de vier (handen) monumenten die zijn ontworpen door Truus Menger. De monumenten markeren de route die 4 januari 1945 moest worden gelopen door vijf onschuldige burgers uit het Huis van Bewaring in Amsterdam. Zij werden op het Kerkplein, waar nu het monument is, tegen de muur van de kerk gefusilleerd. Het was de vergelding voor het neerschieten van een Nederlandse SS-Rottenführer.

De tocht gaat vooraf aan de herdenking met twee minuten stilte op het Kerkplein op 4 mei, om acht uur.

In de Noorderkerk is nog tot en met 5 mei de fototentoonstelling Hoorn-’Bezet en Bevrijd’ te zien. Elke dag van 12.00 tot 17.00 uur (donderdag ook ’s avonds tot 21.00 uur). Ingang Veemarkt.


Stille tocht
Route 4 mei Dodenherdenking
Bron: www.oudhoorn.nl :
Ieder jaar vindt in Hoorn op 4 mei, voorafgaand aan de Dodenherdenking, een Stille Tocht plaats. De te lopen route is niet arbitrair bepaald, maar een voortvloeisel van een wraakactie door de Duitse bezetter.

Voorgeschiedenis
De Ondergrondse had op 30 december 1944 een Nederlander – George Herlé  - die voor de Duitse Sicherheitsdienst werkte en als verrader beschouwd werd, opgespoord en geliquideerd. De man wachtte op zijn beurt in de kapperszaak van Groot aan de Nieuwstraat, daar waar anno 2007 een Xenoswinkel is, om geknipt te worden. Zijn fiets had hij voor de kapsalon gezet. Leden van de K.P. (KnokPloeg) hadden hem gevolgd en drie van hen stormden naar binnen en schoten Herlé dood. Tijdens de daaropvolgende consternatie vluchtten de daders per fiets uit het centrum van de stad. Vier dagen later namen de bezetters wraak. De beruchte Duitser Willy Lages gaf op 4 januari 1945 het bevel om vijf verzetsmensen uit de gevangenis aan de Weteringschans in Amsterdam te halen en per overvalbus naar Hoorn te brengen. Op de hoek van de Westerdijk en het Breed werden ze uit de Duitse politiewagen gezet. Via de Westerdijk, de Nieuwsteeg, het Achterom, Geldersesteeg, het Grote Noord, en de Rode Steen kwamen ze bij de Grote Kerk terecht. Voor het oog van de Hoornse bevolking werden de vijf gefusilleerd. De slachtoffers werden in koelen bloede tegen de kerkmuur van de Grote Kerk geëxecuteerd . De plaats wordt al jaren door een gedenksteen in de zijmuur rechts van de kerkingang gemarkeerd.

Lees verder op de site van Vereniging Oud-Hoorn via onderstaande link: