Tabor komt terug met MAVO in Hoorn
ingevoerd op 31-3-2008
De Tabor scholengemeenschap in Hoorn start dit najaar weer een ’ouderwetse’ MAVO-opleiding.
meer informatie in onderstaand Parool-artikel:
Zelfstandige mavo komt terug
Steeds meer schoolbesturen zetten afzonderlijke mavo’s op. Die bieden hun leerlingen een ’geborgen sfeer’ en ’rust en regelmaat’, zo valt op de websites van de scholen te lezen.
Tot voor kort leken zelfstandig gehuisveste mavo’s op hun retour. Veel mavo’s zijn ondergebracht bij grote scholengemeenschappen met vmbo of met havo en vwo. Het aantal mavo’s in een eigen gebouw nam gestaag af: van 140 in 2003 tot 115 vorig schooljaar.
Die neergang lijkt te zijn gekeerd. Bij aanvang van het lopende schooljaar kwamen er voor het eerst vijf zelfstandig gehuisveste mavo’s bij, blijkt uit cijfers van het ministerie van onderwijs. Die groei lijkt door te zetten. In augustus gaan minstens drie nieuwe mavo’s van start, in Rotterdam, Rhenen en Hoorn.
De mavo staat bij ouders nog steeds goed bekend, verklaart voorzitter Rald Visser van schoolbestuur LMC Rotterdam. Hij zette vorig jaar een nieuwe mavo op en begint er komend schooljaar nog een. LMC heeft ook mavo’s die onderdeel zijn van vmbo-scholen, maar die worden afgebouwd. „Ze trekken steeds minder leerlingen. Het vmbo heeft nu eenmaal geen goed imago.”
Ook andere schoolbestuurders zien mavo-afdelingen in vmbo-scholen krimpen. Mavo’s die zijn ondergebracht bij havo-vwo-scholen blijven wel op sterkte. Maar op zulke grootschalige scholen verdwaalt de typische mavo-leerling vaak, zegt directeur Wiebe Zoethout van scholengemeenschap Tabor in Hoorn.
Ook Tabor begint daarom een afzonderlijke, kleinschalige mavo. Zoethout: „Daar zetten we deze leerlingen in kleine klassen, met roosters zonder tussenuren en veel contact tussen leerling en leraar.”
De mavo valt sinds 1999 officieel onder het vmbo en wordt sindsdien ’theoretische leerweg’ van het vmbo (vmbo-t) genoemd. De bedoeling was dat zo het negatieve imago van het vmbo werd opgekrikt. Maar het tegendeel gebeurde: de oude mavo leed onder het imago van (de rest van) het vmbo.
De laatste jaren noemen veel scholen hun vmbo-t-afdeling daarom weer gewoon mavo. Wettelijk is dat geen probleem; ondanks de trend van fusies hebben mavo’s altijd recht gehouden op een zelfstandig bestaan. Sommige van de mavo-afdelingen worden nu afzonderlijke scholen.
Reactie: (lilian)
2-4-2008, 14:49
goed plan. met extra en juiste aandacht kan een mavo klant altijd daarna nog naar dehavo doorstromen. in mijn tijd gebeurde dat veelvuldig (waaronder ikzelf) en dit liep meestal ook goed af.