Kinderen van laagopgeleide ouders minder gezond
ingevoerd op 25-2-2008
Uit een grootschalig onderzoek onder ruim 8000 ouders/verzorgers van kinderen van 0-12 jaar in de regio’s West-Friesland en Kop van Noord-Holland blijkt dat jongens en kinderen van laagopgeleide ouders relatief minder gezond zijn. Veel ouders hebben zorgen over de opvoeding of ontwikkeling van hun kind; één op de acht ouders heeft behoefte aan professionele opvoedingsondersteuning.
Onderzoek
In het voorjaar van 2007 deden ruim 8000 ouders van kinderen van 0-12 jaar in de Kop van Noord-Holland en West-Friesland mee aan de Jeugdenquête van de GGD. Zij vulden een vragenlijst in met vragen over gezondheid en welzijn, zwangerschap en ontwikkeling, opvang en school, opvoeding, zindelijkheid, voeding, slapen, beweging, vrijetijdsbesteding, leefstijl en welbevinden.
Resultaten
Uit de resultaten van de Jeugdenquête blijkt dat de gezondheidstoestand van de kinderen van 0-12 jaar in West-Friesland en de Kop van Noord-Holland op tal van gebieden overeenkomt met de gezondheid van kinderen in Nederland en zelfs op een aantal punten beter is. Jongens en kinderen uit een gezin met een laag opleidingsniveau vormen binnen de totale groep kinderen een risicogroep. Hun gezondheidssituatie is op een aantal aspecten beduidend slechter dan die van meisjes of kinderen uit een gezin met hoogopgeleide ouders. Zij hebben onder andere vaker psychosociale problemen en brengen meer tijd vaker door achter de computer of voor de televisie. Ook maken ouders van jongens en laagopgeleide ouders zich vaker zorgen over de opvoeding van hun kind. Veel ouders hebben behoefte aan opvoedingsondersteuning.
Hoe nu verder
Op basis van de resultaten van de Jeugdenquête 0-12 jaar kunnen gemeenten, samen met de GGD en andere organisaties, regionale en lokale beleidsmaatregelen voortzetten en nieuwe initiatieven ontplooien om de gezondheid van kinderen te beschermen en te bevorderen. Hierbij moet speciale aandacht uitgaan naar jongens en kinderen van laagopgeleide ouders. De concrete uitwerking van lokale beleidsmaatregelen kan gezamenlijk worden vorm gegeven door alle organisaties die zich in de regio bezig houden met jeugdgezondheidszorg, de integrale JGZ 0-19 jaar. Om dit te realiseren zullen in de nabije toekomst onder andere de lokale Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) worden opgezet. In een CJG worden taken op het gebied van jeugd en opvoeden gebundeld. Hier kunnen ouders en kinderen terecht met vragen over opvoeden en opgroeien.
Reactie: (cerie)
3-3-2008, 20:35
U zegt onzin oke en bedankt en dat helpt hoor.
Reactie: (Onzin)
27-2-2008, 06:07
Wat een onzin vorige schrijfster, gezond eten is helemaal niet duur, je moet sowieso seizoensgroente nemen, volkorenbrood, pot pindakaas, veel water drinken (bijna gratis) en ga zo maar door... Gewoon niet zoveel goedkope ongezonde koeken, en volkoren-ontbijtkoek van eigen merk is lekker en gezond ! Of je moet er een baantje bij nemen !
Reactie: (cerie)
26-2-2008, 20:07
Ik wil wel gezonder eten maar eerlijk gezegt ik heb vaak ook het geld er niet voor fruit of verse groenten is vaak te duur .Dus ik denk dat mensen wel vaker gezonder willen eten maar zo als koek met minder suiker enz .is voor mij vaak te duur .Maar daar lees ik niks over dat het voor sommige mensen het te duur is .
Reactie: (Fred)
26-2-2008, 13:25
Beste Jan
Het was niet mijn bedoeling om de solidariteits gedachte onderuit te halen, het tegenover gestelde is eerder aan de orde wat mij betreft.
Ik wilde je er alleen even op wiizen dat hetgeen jij beweert over de zorgpremie die zou drukken op het gezinsbudget van laag opgeleiden niet klopt, daar de kindertjes gratis zijn meeverzekerd op de polis van de ouders, en op dat punt reageer je niet.
En voor wat het zorgen voor de ouderen in onze samenleving betreft, ik ben oud, maar verkeer gelukkig in de omstandigheid dat ik die solidariteit niet hoef aan te spreken, daar ik zelf reeds voor de slechtere tijden mijn voorzorgen heb genomen, ik denk dat het eerder andersom is, als ik naar de blauwe enveloppen kijk die ik regelmatig in de bus krijg.
Reactie: (jan)
26-2-2008, 12:27
Fred,
wie denk je dat er als jij oud bent voor jou kosten opdraait, of je nu wel of geen kinderen hebt, alles is gebaseerd op solidariteit maar dat kennen wij hier niet meer dankzij heren politici en helpen ons landje naar de klote ( hebben geholpen)
Reactie: (Fred)
26-2-2008, 12:03
Aan Jan zou ik willen zeggen, dat de kosten voor de zorgverzekering voor kinderen nog wel meevalt, zolang ze nog gratis op de polis van de ouders meeverzekerd zijn.
Tot zolang draait de gemeenschap op voor die kosten, of je nou kinderen hebt of niet.
Reactie: (Dwazig)
26-2-2008, 10:40
Citaat over jeugdgezondheidszorg: "concrete uitwerking... vorm gegeven... bezig houden..."
Ondertussen spoort jeugd-TV aan: "Poep op je mobiel? sms POEP AAN naar 6464."
De mens is door economie en politiek tot consument gekroond. Met nog maar weinig inhoud wordt gedacht, gesproken en geschreven over zijn leven.
Reactie: (jan)
26-2-2008, 09:27
Laag opgeleiden verdienen ook stukken minder en met de huidige kosten van eten (2 stukst fruit en 3 ons groente per dag = half maandsalaris met 2 kids) en de toenemende kosten van de zorgverzekering (gevoerd door verzekeraars die alleen maar zo veel mogelijk winst willen maken) zal het niet beter worden, nederland verkwanselt aan multinationals door incompetente bestuurders.