Aanpak veelplegers in Hoorn succesvol

ingevoerd op 5-10-2007

In Hoorn zijn vrijdag twee convenanten ondertekend waarin harde afspraken worden gemaakt over de aanpak van veelplegers en het terugdringen van recidive bij ex-gedetineerden. Het gaat om vervolgafspraken. De eerdere afspraken waren zo succesvol dat ze worden voortgezet.

Zo bedroeg dankzij gecoördineerde nazorg voor gedetineerden die vrijkomen, de recidive in het eerste jaar na vrijkomen in Hoorn op 4 procent. Landelijk ligt dat percentage op 40 procent.

Jaarlijks keren circa 120 gedetineerden terug in de Hoornse samenleving. Zonder extra aandacht en zorg vallen velen terug in crimineel gedrag. Gemeente, Reclassering Nederland en woningcorporatie IntermarisHoeksteen hebben daarom gezamenlijk afspraken gemaakt om ex-gedetineerden te helpen bij het vinden van een woning en werk. Daartoe is in het stadhuis van Hoorn een gezamenlijk coördinatiepunt ingericht. Dit wordt bemensd door Reclassering Nederland. Contactfunctionarissen bij gemeente en woningstichting zorgen dat alle informatie hier terecht komt. De gemeente Hoorn helpt bij het vinden van dagbesteding, het op orde krijgen van de financiën, het zelfstandig wonen, woongedrag, vrijetijdsbesteding en sociale contacten. Het coördinatiepunt wordt gezamenlijk gefinancierd door gemeente en woningcorporatie IntermarisHoeksteen.

Boven verwachting
In het eerste jaar dat het coördinatiepunt bestaat zijn in totaal zeventig gedetineerden vrijgekomen. Daarvan hebben er veertig op een of meer onderdelen om hulp gevraagd. De meeste hulpvragen hadden te maken met het vinden van werk of uitkering, huisvesting en schulden.

De gemeente Hoorn is als een van de eerste gemeenten in Nederland aan de slag gegaan met de nazorg voor ex-gedetineerden. En met succes, zo zei burgemeester Onno van Veldhuizen bij de ondertekening van een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor twee jaar. Hij noemde een recidive van 4 procent in het eerste jaar “absoluut boven verwachting”, gezien de landelijke cijfers. “Als gemeente steken we hier veel geld in en dat vertaalt zich dubbel en dwars terug”, aldus burgemeester Van Veldhuizen. “Het is nu zaak die goede resultaten ook vast te houden”. Met het nieuwe convenant willen de samenwerkende partners binnen drie jaar komen tot een vermindering van de recidive van 50 procent onder alle deelnemers van het nazorgproject.

Veelplegers
Met een samenwerkingsovereenkomst tussen zes partijen - gemeente Hoorn, Brijder Verslavingszorg, politie, justitie, reclassering en woningcorporatie – wil Hoorn de overlast van veelplegers fors terugbrengen. Het gaat bij deze zogeheten draaideurcriminelen om een combinatie van hulp en straffen. Deze groep van circa twintig personen wordt actief door de politie gevolgd. Justitie beslist bij overtredingen of iemand in aanmerking komt voor een hulpverleningstraject of hechtenis. Als een veelpleger zich niet aan de voorwaarden houdt van een hulptraject komt deze overigens alsnog in de gevangenis terecht. Afhankelijk van de vraag of het om verslaafde of niet-verslaafde criminelen gaat, wordt hulp geleverd door Brijder Verslavingszorg  of Reclassering Nederland. De gemeente stelt geld beschikbaar voor de hulpprogramma’s en werkt via de Wet Werk en Bijstand mee aan de reïntegratie in de samenleving. Woningstichting IntermarisHoeksteen helpt bij het vinden van huisvesting.

Hoorn telt rond de twintig actieve veelplegers. Het gaat om mensen die over een periode van vijf jaar meer dan tien keer een proces verbaal hebben gekregen. Doel van de afspraken is om te komen tot een halvering van het aantal strafbare feiten. Uit cijfers van de politie blijkt dat deze doelstelling tot nog toe wordt gehaald.
De ondertekening van de twee convenanten past in “Koersen op Sociale Veiligheid”, het integrale veiligheidsplan van de gemeente Hoorn.

Reacties
Reactie: (peter)
2-11-2007, 00:03
Volgens mij is Hoorn op deze manier wel goed bezig.

Reactie: (Stofwolk)
11-10-2007, 15:10
Toe maar; leg ze maar in de watten op kosten van de belastingbetaler. Een woning, een uitkering - werken doen ze NIET -. Worden nergens aangenomen met hun achtergrond.
Trots Gemeentebestuur; Woningstichting Intermaris? Schande deze hulp c.q. besluit.