West-Friese gemeenten willen samenwerken

ingevoerd op 15-5-2007

Op 11 mei is in West-Friesland een bestuurlijke marktplaats gehouden met als thema “De agenda van de toekomst”. Tijdens deze bijeenkomst formuleerden de gemeenten Andijk, Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Stede Broec en Wervershoof en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties gezamenlijk een aantal doelen voor de komende tien jaren op de terreinen wonen, werken, infrastructuur, toerisme en recreatie en zorg. Samenwerken aan een wervend West-Friesland en het gebied ontwikkelen vanuit de eigen kracht van de regio zijn voorbeelden van prioriteiten die hoog scoorden bij de West-Friese bestuurders. Zo willen vertegenwoordigers van de negen gemeenten hun krachten bundelen om gezamenlijk de marketing en promotie van toerisme en recreatie in West-Friesland te verzorgen in een platform.

In vijf workshops discussieerden de bijna 100 deelnemers voortvarend over de ontwikkelingen in West-Friesland. Vragen als ‘Hoe ziet de toekomst van West-Friesland eruit als we niets doen en welke kansen zijn er als we vanuit een gezamenlijk perspectief de toekomst ingaan en zaken gezamenlijk oppakken?’ leidden tot vijf agendapunten per thema. Het gemeenschappelijke belang werd boven het belang van de eigen gemeente geplaatst en in een constructieve sfeer werd in alle workshops met respect gesproken over haalbare en wenselijke doelen.

De uitkomsten
De vijf agendapunten van ieder thema zijn aan het einde van de dag plenair voorgelegd aan de groep. Met een interactief stemsysteem werden vervolgens de prioriteiten bepaald voor de agenda voor de toekomst. Op het gebied van ‘wonen’ kreeg het doel om werkelijk bestuurlijk te gaan samenwerken aan een wervend West-Friesland de hoogste prioriteit (37,6 procent van de stemmen). Op het terrein ‘werken’ is het ontwikkelen vanuit de eigen kracht van de regio als hoogste op de agenda gekomen (45,7procent van de stemmen). Men wil weten welke bedrijven met potentie er zijn in de regio en die bedrijven steunen bij hun verdere ontwikkeling. De infrastructuur staat al langer op de politieke agenda. Ook nu is de verbetering van het tracé Alkmaar-Zwolle het belangrijkste agendapunt (48,1 procent). De samenwerking tussen de gemeenten op het terrein ‘zorg’ zal gericht zijn op het gezamenlijk voeren van de regie over zorg- en welzijnsactiviteiten. Dit agendapunt kreeg 27,9 procent van de stemmen. De negen gemeenten gaan hun krachten ten slotte bundelen om gezamenlijk de marketing en promotie van toerisme en recreatie in West-Friesland te verzorgen in een platform. Het belang daarvan blijkt uit 60,8 procent van de stemmen.

Vervolg
Krijgen de agendapunten een vervolg, is de grote vraag. Als het aan de aanwezigen ligt zeker. Maar liefst 95,2 procent van de aanwezigen (80 mensen) beantwoordden deze vraag interactief met een slagvaardig ‘Ja!’.

Voordat de deelnemers konden genieten van een welverdiend drankje, kregen zij nog een laatste opdracht mee: het is uw plicht en uw recht om nu al in dialoog te gaan en alvast na te denken over de invulling van de agendapunten. Burgemeester Van Veldhuizen (Hoorn): “Het is een kwestie van commitment. Onderschat daarbij uw eigen kracht niet.”

Reacties
Reactie: (D1RK)
16-5-2007, 12:04
Samenwerken?
De Inwoners van Hoorn betaalde de Ijsbaan de Westfries, en iedereen betaalde nu hetzelfde?

Kunnen Horinezen die mee betaalde korting krijgen? Dan gaan de overige gemeente vermoedelijk wel meebetalen aan regionale voorzieningen die wij betalen!

Ook de parkeerruimte, ik kan fietsen, maar mijn zus uit Andijk moet wel parkeren, want dit is tever en alles in bus waarvan de halte te ver van haar huis is, dus zowel tijdens het winkelen ver lopen met vele kilo’s en thuis nog een keer?
Maar haar parkeerplaats kost mijn geld, mijn gemeente dus ook eigenlijk mijn geld!

Zo zien ik dat, en als je weet hoe moeilijk ze doen voor de stoomtram?