Oud zendschip Veronica naar Hoorn?

ingevoerd op 23-4-2007

Ligt er over enige tijd een heus zendschip in de Hoornse haven? Als het aan Wout van der Meer van Entertainment International in Groningen ligt wel. De eigenaar van een horecazaak in die stad wil er een horecavoorziening op exploiteren. Hij heeft de gemeente Hoorn in een brief om medewerking gevraagd. Het College van B&W heeft echter nog geen beslissing genomen.

Het voormalige Veronica-zendschip de Norderney (48 meter lang) ligt nu nog in de haven van Antwerpen. Al lang wordt naar een geschikte lokatie voor het schip van de voormalige zeezender gezocht. Zo zijn de volgende steden al in beeld geweest, maar steeds werd de boot afgehouden: Bergen op Zoom, Middelburg, Waalwijk, Groningen, Maastricht, Dordrecht, Leeuwarden en Papendrecht.

De eigenaren van De Norderney willen het weghalen uit de Antwerpse haven. ”Het ligt daar in een buitenhaven en is momenteel niet in gebruik”, zegt mede-eigenaar Wouter van der Meer van het Groningse bedrijf Entertainment International B.V. Hij wil het schip terug naar Nederland halen. Volgens hem kan de boot prima dienst doen als discotheek, opnamelocatie voor tv-programma’s of videoclips of als uitgaanscentrum.

In november 2006 ging het verhaal dat discjockey Erik de Zwart het voormalige Radio Veronica-zendschip wilde kopen om het onderdeel te maken van het Nationaal Popmuseum in oprichting, dat mogelijk in Den Haag wordt gevestigd.

Enkele jaren geleden heeft de Vereniging Veronica, de opvolger van de Veronica Omroep Organisatie, geeïst dat de naam Veronica van het schip verwijderd diende te worden. Men wilde dit omdat de naam Veronica een beschermde merknaam was en men wilde niet meer met het zendschip geassocieerd worden.

Geschiedenis Norderney
Het schip werd in 1949 als MV HH 294 Paul J Muller in Hamburg-Finkenwerder Duitsland gebouwd. De bijna 50 meter lange IJslandtrawler heeft tussen 1950 en 1956 als vissersboot gevaren in de wateren van IJsland en kreeg de naam NC 420 Norderney in juli 1956 toen het schip werd verkocht aan de Niedersachsische Hochseefischerei GmbH. In 1960 werd het toen 11 jaar oude schip verkocht aan een Nederlands bedrijf om gesloopt te worden. Begin 1964 werd het schip gekocht door de gebroeders Verweij, welke de driekoppige directie vormde van Radio Veronica, als vervanger van het uit 1911 daterende voormalige Duits lichtschip Borkum Riff. De Borkum Riff was toen al tot op de draad versleten en was daarnaast ook erg krap om nog langer te dienen als zendschip. Het voordeel van de 50 meter lange Norderney was dat het schip oorspronkelijk gebouwd was als stoomschip, en dat de ketels en motoren uit het schip waren verwijderd door de sloper.

Op 2 april 1973 strandde de Norderney in een hevige storm op het strand van Scheveningen, maar op 18 april kon het schip weer worden vlotgetrokken. De uitzendingen waren intussen gewoon doorgegaan via Radio Mi Amigo op de 259 meter. Op dezelfde dag dat de Norderney vlotgetrokken werd, wordt er in Den Haag gedemonstreerd om Veronica te behouden i.v.m. het dreigende akkoord gaan met het verdrag van Straatsburg. De demonstratie is de geschiedenis ingegaan als één van de grootste acties van ons land. Ruim 150.000 fans van Veronica, artiesten en medewerkers gingen  naar het Binnenhof om te pleiten voor het behoud van de radiozender. Tegelijkertijd vond in de Tweede Kamer een hoorzitting plaats.

Radio Veronica was ondanks het massale protest genoodzaakt om de uitzendingen vanaf 31 augustus 1974 stil te leggen. Rob Out nam toen afscheid van Veronica met de woorden: ´Bij het afscheid nemen van Veronica, sterft ook een beetje de democratie in Nederland. En dat spijt me....voor Nederland´.

Reacties
Reactie: (ANTOON de BRUYN)
10-3-2009, 01:44
Nadat we geemigreerd waren naar de v.s, ging Ik als jongen van 15 weer voor een paar maanden naar holland, en woonde tegenover Artis in de Plantage kerklaan. Altijd luisterde ik naar radio Veronica, wat een fijne herinneringen! Tonny

Reactie: (Radio Noordzee)
9-5-2007, 00:54
Gewoon een bom erop. net zoals die lui van veronica in opdracht van de gebroeders verwey bij Radio Noordzee deden. dat dit schip wel mag zinken.

Reactie: (Gert Zomerveld)
29-4-2007, 12:21
Er is helemaal niks mis met Hoorn; het is een mooie en gezellige plaats en ik kom er graag. Echter: de Norderney hoort gewoon thuis in Scheveningen!

Ze heeft daar 10 jaar lang voor de kust gelegen als zendschip van Veronica. Ik ben er een zeer sterk voorstander van om haar in haar oorspronkelijke staat terug te brengen en in te richten als zeezender-/ popmuseum. Alleen op DIE manier is er sprake van een waardig voortbestaan...

Erik, succes!!!

Reactie: (Jaap de vries)
27-4-2007, 19:39
zou mooi zijn maar scheveningen lijkt me beter als ligplaats voor de NORDERNEY ,Erick de zwart is er ook mee bezig en een museum lijkt me beter dan weer een bar . maar ja ook ad bouman heeft veel belangstelling om het voormalige veronica zendschip naar nederland te halen. allen veel succes