Maatregelen in Hoorn na rioolprobleem

ingevoerd op 30-3-2007

De gemeente Hoorn werkt sinds donderdagavond half acht met man en macht om te voorkomen dat de komende dagen rioolwater in open water moet worden geloosd. Met behulp van 12 wagens is het bureau Riolering en Wegen van de gemeente Hoorn bezig om het rioolwater gelijkmatig over het rioolstelsel te verdelen, nadat het Hoogheemraadschap de West-Friese gemeenten heeft gevraagd alle gemalen stil te leggen om de breuk in de persleiding bij Wervershoof te repareren.
 
In Hoorn is de bergingscapaciteit van het rioolstelsel twee tot drie dagen bij droog weer en enkele uren als het aanhoudend regent. Om de capaciteit van de Hoornse riolen zo goed mogelijk te benutten heeft de gemeente 12 wagens ingezet die het rioolwater over de stad verdelen.
In de nacht van donderdag op vrijdag is rioolwater met tankwagens uit het gebied ten noorden van de Provincialeweg (inclusief Hoorn 80) overgebracht naar het rioolstelsel ten zuiden van de Provincialeweg. Daarmee is de extra bergingscapaciteit binnen het rioolstelsel maximaal benut.

Op deze manier wil de gemeente voorkomen dat er overstort in open water (met name in de Medemblikker Trekvaart, die door Hoorn heenloopt) plaatsvindt en overal in de stad stankoverlast ontstaat.
Ook wil de gemeente het moment dat in het Markermeer moet worden gestort zo lang mogelijk uitstellen. Om die reden is toestemming gevraagd en gekregen om rioolwater via tankwagens over te brengen naar het gemaal Avenhorn. Dit gebeurt vanaf vrijdagochtend vroeg.

Rioolwater vanaf het bedrijventerrein Gildeweg wordt al de hele nacht met twee grote tankwagens van het Hoogheemraadschap naar de zuiveringsinstallatie in Wervershoof gebracht.

Vanaf vrijdagochtend zijn via het Hoogheemraadschap ook twee grote wagens ingezet om rioolwater van Willemsweg naar de zuivering in Wervershoof te brengen. Dit alles met de bedoeling eventuele lozing op open water zo lang mogelijk uit te stellen.

Ter voorbereiding op een eventueel spuien in het Markermeer worden maatregelen genomen in het Julianapark om vervuiling van het water rondom het Julianapark en het hertenkamp zo veel mogelijk te voorkomen. Hiertoe wordt een sloot afgedamd en er wordt een duikerschot geplaatst nabij de brandweerkazerne bij de Nieuwe Wal.