Gemeente wil Kroniek van Velius niet subsidieren
ingevoerd op 5-3-2007
In het kader van haar 90-jarig bestaan brengt de Vereniging Oud Hoorn een eigentijdse vertaling van de kroniek van Velius uit. Dit werk zal zo’n 800 pagina’s tellen en beschrijft de geschiedenis van Hoorn in regionaal en nationaal verband van 1316 tot 1630. Hierin komen voor de stad zeer belangrijke periodes voor: de Opstand tegen Spanje, de hervorming van katholiek naar protestant, de beginjaren van de VOC en de WIC. Een subsidieverzoek aan het College haalde het niet, nu is de hoop op de Gemeenteraad gevestigd. Oud Hoorn had 10.000 euro subsidie gevraagd. De vertaling van het boek kost 87.000 euro.
De fysieke merktekens uit die tijd zijn anno 2007 nog steeds in de stad terug te vinden. Daarom is dit werk fundamenteel voor het begrijpen van de huidige lay-out van de stad. De kroniek is ook van groot belang voor de kennis van de nieuwe bewoners over hun nieuwe gemeente. Hoorn telde in 1957 zo’n vijftienduizend inwoners; anno 2007 is dat aantal ruim verviervoudigd. Het boek is ook een must voor de Hoornse schooljeugd, zowel in het primair als voortgezet onderwijs. Grote delen laten zich lezen als een jongensboek: spannend en gevarieerd. Veel afbeeldingen maken het omvangrijke werk nog toegankelijker.
De kroniek heeft nog een breder belang. In navolging op de Canon van Nederland (zie: www.minocw.nl) streeft de Vereniging Oud Hoorn sinds enige tijd naar de totstandkoming van de Canon van Hoorn. De komende vertaling van de Kroniek van Hoorn door Velius vormt de basis c.q. het vertrekpunt voor de z.g. Canon van Hoorn: vijftig vensters op toen en nu. Het oorspronkelijke werk van Velius is namelijk onomstreden.
De kern van de canon van Hoorn bestaat uit de belangrijkste onderwerpen uit de Hoorse cultuur en geschiedenis. De canon moet leiden tot meer kader en verdieping van de kennis over ons lokale verleden, zorgvuldig ingebed in die van regio en land. In die zin kan onze canon bijdragen aan burgerschapszin. Zij wordt immers een canon van alle bewoners, zij is natuurlijk ’het verhaal van de plaats (en de regio) die wij gezamenlijk bewonen’. Een voorbeeld: 1385, de stichting van de eerste kloosters, 2006 de opening van de overdekte ijsbaan ’De Westfries’. Oud Hoorn streefde al langer naar een Hoornse Canon. De burgemeester heeft dat idee ook geopperd tijdens de nieuwjaarsreceptie van 2007. Deze snelle en makkelijke ingang in Hoorns historie bindt de inwoners nog meer aan de stad. Vanzelfsprekend ontvangen ook alle instellingen voor primair en voortgezet onderwijs de vensters op heden en verleden.
De kroniek van Hoorn wordt op 15 november 2007 gepresenteerd in de Oosterkerk. Het 800 bladzijden tellende werk wordt uitgegeven onder auspiciën van de Publicatiestichting Bas Baltus, het inmiddels vertrouwde historisch-publicitaire samenwerkingsverband tussen de gemeente Hoorn, de Stichting Stadsherstel en de Vereniging Oud Hoorn.
De voorintekenprijs ad € 25.-. is met opzet laag gehouden om iedereen in staat te stellen dit boek (uitgegeven in twee banden) te laten aanschaffen.