Interim-manager voor Westfries Museum in Hoorn

ingevoerd op 12-12-2006

De gemeente Hoorn gaat per 1 januari zelf het dagelijks bestuur van het Westfries Museum op zich nemen, totdat er een besluit is gevallen over een mogelijke verdere verzelfstandiging van het museum. Vanaf 1 januari valt het museum organisatorisch rechtstreeks onder de gemeentelijke afdeling Welzijn. Om het onderzoek naar mogelijke verzelfstandiging snel en goed te kunnen verrichten is de heer P. Westenberg als interim-manager aangesteld. Deze gaat per 1 januari aan de slag. Dat heeft het college van B en W dinsdag bekendgemaakt aan de medewerkers van het museum. De interim-manager zal tevens de procedure voor een nieuwe directeur voorbereiden, omdat huidig directeur Spruit begin 2007 met pensioen gaat.
 
In de nacht van 9 op 10 januari 2005 werden uit het Westfries Museum 23 zeventiende eeuwse schilderijen, een prent, een tekening en een zestigtal zilveren objecten gestolen. De gezamenlijke verkoopwaarde werd geschat op ongeveer 10 miljoen euro. Van de buit is nog steeds geen spoor. De ’inbrekers’ hadden detectoren van het alarmsysteem afgeplakt en zich laten insluiten. Dankzij de inbraak kreeg het museum veel publiciteit. Directeur Spruit hield samen met toenmalig wethouder Tonnaer vol dat het museum goed beveiligd was.
 
Het Westfries Museum is een gemeentelijk museum. Het college was en is verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van het museum. In het verleden hebben B en W ervoor gekozen het dagelijks bestuur te delegeren aan een aparte bestuurscommissie. Het college is overigens te allen tijde politiek verantwoordelijk voor de gang van zaken in het museum.

Recent heeft het college van B en W besloten om zelf het dagelijks bestuur van het museum op zich te nemen. Inmiddels hebben daarover gesprekken plaatsgevonden met de bestuurscommissie en de Hoornse organisaties die in de bestuurscommissie zijn vertegenwoordigd.

De reden om zelf het dagelijks bestuur op zich te nemen zijn de belangrijke beslissingen waar het museum de komende maanden voor komt te staan. Op verzoek van de gemeenteraad wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om het museum (verder) te verzelfstandigen. Of dat wenselijk is en hoe dat dan vorm moet krijgen, wordt de komende maanden onderzocht. Ook zal de komende maanden een nieuwe directeur worden aangetrokken in verband met het vertrek van de huidige directeur. Dit zijn voor de toekomst van het museum belangrijke zaken, waaraan het college graag zelf rechtstreeks leiding wil geven. Hierbij heeft ook meegespeeld dat het museum de afgelopen jaren geregeld onderwerp van politieke discussie is geweest.

De medewerkers van het museum en de interim-manager vallen vanaf 1 januari organisatorisch en hiërarchisch onder het hoofd Welzijn, dat rechtstreeks aan de wethouder Kunst en Cultuur rapporteert. Het streven is om het onderzoek naar de mogelijkheden voor verzelfstandiging rond 1 april af te ronden. In het onderzoek wordt ook meegenomen óf en hoe de nu bij het museum betrokken organisaties in de toekomst een rol kunnen spelen.