Plan van aanpak voor dak- en thuislozen

ingevoerd op 15-9-2006

De gemeente Hoorn werkt aan voldoende opvangplekken voor dak- en thuislozen in Hoorn en West-Friesland. Dit doet de gemeente samen met de zes instanties in Hoorn die hulp bieden aan dak- en thuislozen. De gemeente zorgt ervoor dat de verschillende voorzieningen op elkaar zijn afgestemd en in een behoefte voorzien. Voor elke dak- of thuisloze moet er opvang zijn waar hij of zij begeleiding krijgt en kan werken aan de problemen die tot dakloosheid hebben geleid. Vóór de winter is de nachtopvang voor dak- en thuislozen in Hoorn gereed. Dit staat in het plan van aanpak dak- en thuislozen dat het college op 15 september bekend heeft gemaakt. Een van de voorzieningen is de opvang van dak- en thuislozen in de pastorie van de Engelbewaarderskerk. Het college wil 30.000 euro bijdragen aan de verbouwing en daarmee instandhouding van deze opvang.

Om uiteenlopende redenen kunnen mensen dak- of thuisloos raken. Vaak is er sprake van een of een combinatie van de volgende oorzaken: verslaving, echtscheiding, psychiatrische problemen, schulden of in aanraking zijn geweest met justitie. Op dit moment is er een tekort aan geschikte voorzieningen die afgestemd zijn op de behoeften van de diverse groepen dak- en thuislozen. Ook zijn er nu nog onvoldoende uitstroommogelijkheden naar (begeleid) zelfstandig wonen, waardoor de huidige voorzieningen enigszins verstopt raken.

Uitgangspunten
In Hoorn bieden zes instanties hulp aan dak- en thuislozen. Dit zijn stichting DNO Opvangcentrum Hoorn (De Nieuwe Organisatie), RIBW (Regionale Instelling voor Beschermd Wonen), PWW (Platform Woningcorporaties West-Friesland), de Brijder Verslavingszorg, stichting het Zwervertje en oud-pastoor Weel. De gemeente heeft een regisserende rol en zorgt ervoor dat de instanties hun voorzieningen op elkaar gaan afstemmen. Uitgangspunt is dat de mensen zo snel mogelijk in een voorziening terechtkunnen waar zij de juiste begeleiding krijgen en aan hun problemen kunnen werken. Daarnaast is de doorstroommogelijkheid naar begeleid of beschermd wonen een belangrijk aandachtspunt.

Winteropvang, crisisopvang, sociaal pension
Voor de winter 2006/2007 is de nachtopvang voor dak- en thuislozen gereed. Deze heeft zes plaatsen en biedt bad, bed en brood in de maanden november t/m april. De beoogde locatie voor de winteropvang is het Dampten 12.
Jaarlijks biedt het crisisopvangcentrum onderdak en begeleiding aan zo’n 150 mannen en vrouwen met hun eventuele kinderen die door een crisissituatie dakloos zijn geworden. Nu worden deze mensen als groep in één centrum in Hoorn opgevangen. Vanaf najaar 2007 wil stichting DNO ze opvangen in (in totaal) 15 crisisopvangwoningen verspreid over verschillende wijken in Hoorn.

Op de locatie waar nu het crisisopvangcentrum is gehuisvest, wil stichting DNO in 2008 een sociaal pension realiseren. Dit is een tijdelijke woonvoorziening (maximaal 18 maanden) met begeleiding. Dit pension heeft 24 plaatsen en 6 noodbedden. Jaarlijks kunnen zo’n 50 personen gebruikmaken van deze voorziening.
Tevens werken RIBW, Brijder Verslavingszorg en Intermaris Hoeksteen aan een voorstel voor een woonvoorziening voor mensen die zowel verslaafd zijn als psychische problemen hebben.
Het plan van aanpak dak- en thuislozen wordt in het najaar verder uitgewerkt in concrete plannen voor de winteropvang, de reorganisatie van de crisisopvang en het sociaal pension.

Instandhouding opvang pastorie
Een van de voorzieningen is de opvang van dak- en thuislozen in de pastorie van de Engelbewaarderskerk. Deze opvang is een particulier initiatief van oud-pastoor Weel. Het college heeft veel waardering voor de belangeloze inzet van oud-pastoor Weel voor deze kwetsbare groep mensen. B en W willen 30.000 euro bijdragen aan de verbouwing en daarmee de instandhouding van deze opvang. De verbouwing is nodig om het pand te laten voldoen aan de brandveiligheidseisen. Het college vraagt de raad om (zo mogelijk nog) in oktober akkoord te gaan met de daarvoor benodigde begrotingswijziging.