Raad besluit over invulling Wmo

ingevoerd op 14-9-2006

De gemeente heeft de modelverordening maatschappelijke ondersteuning van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) als uitgangspunt gebruikt. Deze is besproken met klankbordgroep cliënten*). De reacties en adviezen van de leden zijn meegenomen in de Hoornse versie. De verordening is een algemeen document dat inhoudelijk wordt uitgewerkt in beleidsregels en een financieel besluit. Nadat de raad de verordening heeft vastgesteld, worden de beleidsregels en het financiële besluit voor 1 januari door het college vastgesteld.
 
Wmo
De Wmo moet het mensen mogelijk maken om zo lang mogelijk zelfstandig in de maatschappij te functioneren. Daarbij moeten burgers in eerste instantie elkaar helpen. De Wmo biedt ondersteuning aan die burgers die dit niet zelfstandig kunnen realiseren. Deze nieuwe wet wordt gefaseerd ingevoerd. Vanaf 1 januari 2007 is niet meer het Rijk, maar de gemeente verantwoordelijk voor het bieden hulp bij het huishouden en het ondersteunen van mantelzorg. Gemeenten moet per 1 januari een loket hebben ingericht voor informatie en advies. De Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) en de Welzijnswet vervallen per 1 januari 2007 en gaan op in de Wmo.

In de gemeente Hoorn zijn deze nieuwe verantwoordelijkheden als volgt verwoord:
Op 1 januari 2007 is het loket zorg en welzijn volledig operationeel. De medewerkers van het loket hebben overzicht van het aanbod van zorg en welzijn in de gemeente Hoorn en kennen de procedures. Ze voorzien inwoners van Hoorn van informatie en advies. Extra aandacht is er voor ouderen, gehandicapten, GGZ-cliënten, chronisch zieken en jongeren. Ook hulpbieders (zoals mantelzorgers, vrijwilligers, hulpverleners en instellingen) kunnen er terecht. Uitgangspunt is dat klanten bij het loket zoveel mogelijk zaken kunnen regelen en afhandelen, en zo min mogelijk worden doorverwezen.

Per 1 januari 2007 zorgt de gemeente Hoorn ervoor dat burgers gebruik kunnen maken van hulp bij het huishouden, mits zij dit aanwijsbaar niet zelf kunnen organiseren en financieren.
*) In de klankbordgroep cliënten zijn vertegenwoordigd: Basisberaad GGZ, Westfries patiënten en consumentenplatform, Regionaal platform gehandicaptenbeleid WF, Ypsilon, Stichting Ouderenraad Hoorn, Cliëntenplusraad Hoorn, Lokaal Samenwerkende bonden van ouderen, Katholieke bond van ouderen, Regionaal dienstencentrum WF.