Gemeente Hoorn werkt aan toekomstplan voor sportparken

Focus op toekomstbestendigheid en vitaliteit

HOORNGIDS HOORN | De gemeente Hoorn werkt momenteel aan de beleidsnota Sportparken 2035, een langetermijnplan voor de sportparken in de regio. Door de groei van de stad en veranderende sportgewoonten, wil de gemeente ervoor zorgen dat de sportparken in de toekomst optimaal benut kunnen worden. Een belangrijk onderdeel van het plan is een intensieve samenwerking met voetbalvereniging HVV Hollandia op sportpark Julianapark. De uitkomsten van deze gesprekken zullen worden meegenomen in de beleidsnota voor alle sportparken in de gemeente.

Onderzoek en samenwerking
Om de toekomst van de sportparken helder in beeld te krijgen, heeft Bureau Sport & Ruimte in opdracht van de gemeente Hoorn een uitgebreid onderzoek uitgevoerd. Hierbij zijn ook gesprekken gevoerd met sportverenigingen, scholen, fysiotherapeuten en kinderopvangorganisaties. De verzamelde inzichten vormen de basis voor het nieuwe beleidsplan, waarin ook wordt gekeken naar een bredere inzet van sportparken.

Focus op toekomstbestendigheid en vitaliteit
De gemeente wil enkel investeren in verenigingen en sportparken die ‘toekomstbestendig’ zijn. Dit betekent dat sportparken toegankelijk en aantrekkelijk moeten zijn voor zoveel mogelijk inwoners en aansluiten bij het huidige sportgedrag, waarbij steeds meer mensen individueel of in kleine groepen sporten. Samen met de sportverenigingen wordt gekeken hoe de voorzieningen hier beter op kunnen inspelen. Uit onderzoek blijkt dat 38% van de sportverenigingen in Hoorn momenteel vitaal is, terwijl 35% als ‘krachtig’ wordt beschouwd. De vitaliteit van een vereniging wordt beoordeeld op ledenaantallen, financiële gezondheid en maatschappelijke rol.

Toekomst van HVV Hollandia op Julianapark
Voor voetbalvereniging HVV Hollandia ligt de toekomst echter nog niet vast. Het hoofdveld en de accommodaties van de club zijn toe aan een opknapbeurt, en de vereniging heeft aangegeven dat een kunstgrasveld wenselijk is. De gemeente staat open voor investeringen, mits de club aan de voorwaarden van toekomstbestendigheid voldoet. Uit het onderzoek blijkt echter dat HVV Hollandia momenteel als ‘kwetsbaar’ wordt beoordeeld. De vereniging zal de komende jaren stappen moeten zetten om financieel en organisatorisch vitaler te worden.

Tijdspad en besluitvorming
Volgens het advies van Bureau Sport & Ruimte heeft HVV Hollandia tot de zomer van 2027 de tijd om deze vitaliteitsdoelen te behalen. De gemeente houdt tussentijdse evaluatiemomenten om de voortgang te beoordelen. Indien nodig kan eerder worden ingegrepen. In het voorjaar van 2025 neemt de gemeenteraad een apart besluit over de toekomst van sportpark Julianapark, en de volledige beleidsnota Sportparken 2035 wordt in het najaar van datzelfde jaar ter besluitvorming voorgelegd.

Met deze aanpak wil de gemeente Hoorn niet alleen zorgen voor toekomstbestendige sportparken, maar ook voor verenigingen die bijdragen aan de vitaliteit van de stad en haar inwoners.

Bron: Gemeente Hoorn

Foto: Archief HoornGids

Hollandia voetbalstadion Hollandia voetbalstadion

Reacties
Reactie: (Bert Putters)
4-11-2024, 10:08
Net met vakantie en terug in West-Friesland overviel mij het bericht over vv Hollandia. Van mijn vakantieadres wel kort gereageerd. Eenieder is nu en in het verleden altijd kritisch geweest naar vv Hollandia. Het hoofdveld is vaak voor een 4e divisieclub niet bespeelbaar. Waar andere clubs in die competitie beschikken over een prachtig complex met kunstgras. De omgeving waar vv Hollandia haar complex heeft is prachtig, maar wel enigszins slecht bereikbaar qua infrastructuur. Vooral bij mooi weer vertoeven veel mensen zich al dan niet met hond in het Julianapark. Veel projectontwikkelaars likken hun vingers af om daar te gaan bouwen. Ook zij hebben dan te maken met de infrastructuur en daarbij komt ook natura 2000 om de hoek kijken. Om het park dan uit te breiden is een optie. Moet je daarvoor een club met zoveel geschiedenis laten verdwijnen? Zwaluwen’30 is bijna ten dode opgeschreven. Een vooraanstaande voetbalingewijde had een voetbalplan voor het complex. Maar dit kreeg de handen niet op elkaar van het Zwaluwenbestuur. Blijft over om dan dit complex cadeau te doen aan Hollandia. Goede infrastructuur en parkeergelegenheid uitbreiden. Zet alle sentimentele gedachten overboord en zie niet om. Als voorbeeld; “Neem de Zaanstreek”. ZFC, ZVV gingen al vooraf als Hellas Sport combinatie verder en veel later sloten zich vv Zaanlandia en vv Zilvermeeuwen zich bij de fusieclub aan. Wanneer je dit 25 jaar geleden had voorspeld, was je abrupt naar een inrichting gestuurd. Daarom is het onbegrijpelijk dat een club als Blokkers en ook HSV Sport niet samen zijn gegaan. Daarom sprak mij het artikel van Bas Beekmans als buitenpoorter zo aan onder de titel; “Samen Spelen Voor de Winst”.