Cultuurnota op nieuwere leest

Raadsvergadering 22 oktober

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Het Hoornse college dient bij de raad een ontwerp voor een nieuwe culturele agenda in. Voorgesteld wordt meer aandacht te geven aan een drietal uitgangspunten. Er dient meer ruimte te komen voor jongerencultuur; een leven lang cultuur en kunst om de hoek.

De raad wordt gevraagd hier verder over na te denken en voorstellen te doen voor een invulling. Het belang van cultuur wordt door de raad onderschreven. In een amendement wordt door negen fracties aanvulling gegeven. Genoemd wordt het inschakelen van het culturele veld om grotere vraagstukken, zoals eenzaamheid, klimaatadaptatie en het aantrekkelijk maken en houden van Hoorn, en voor jongeren beleefbaar te maken.

De fracties spreken hun waardering uit voor de cultuurnota en er is steun voor het ingediende amendement.

Streekomroep
In een reactie van meerdere fracties worden naast complimenten voor de nota, ook zorgen uitgesproken over de manier waarop de Streekomroep moet zien te functioneren zonder financiële bijdrage om de studio in Hoorn in te richten. Er wordt onder andere opgemerkt dat, nu de verschillende omroepen de handen ineen hebben geslagen, de gemeente de nieuw gevormde Streekomroep moet faciliteren. Met name spreken de fracties CDA, Hart van Hoorn, Sociaal Hoorn, Hoorn Open & Eerlijk, ChristenUnie en GroenLinks, zich uit om daar bij de begrotingsbehandeling op terug te komen.  

Het amendement en de geamendeerde cultuurnota worden in stemming gebracht en raadsbreed aangenomen. 

Foto wethouder Boomgaars: Still Webcast Gemeente Hoorn

Wethouder Boomgaars over de Cultuurnota Wethouder Boomgaars over de Cultuurnota