Deel van het stadhuis monument?

Raadsvergadering 22 oktober

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | De fracties PvdA Hoorn en Fractie Tonnaer zien mogelijkheden voor het gebruik van een deel van het stadhuis. Gebouw C zien zij graag als gemeentemonument dat onderdak kan bieden aan culturele instellingen, zoals Muziekschool, Blauwe Schuit of Centrale Bibliotheek en eventueel geschikt is voor inpandige woningbouw.

Roger Tonnaer (Fractie Tonnaer) is nog steeds blij met het indertijd genomen besluit om het gemeentehuis te renoveren. Gebouw A en B staan al op de monumentenlijst en hij vindt dat gebouw C dat predicaat ook verdient. Eventueel kan via architectenontwerpwedstrijd plannen gemaakt worden om in het gebouw appartementen te realiseren. Arnold Wegner (PvdA) pleit voor doorpakken en duurzaamheid.

Roy Drommel (GroenLinks) wijst op de kans dat er geen veranderingen kunnen worden aangebracht in het gebouw, wanneer het al een monument wordt aangemerkt. Wethouder Arthur Helling waarschuwt voor de kosten die gepaard gaan met verbouwing van het gebouw. Denk ook aan de omgeving, in verband met het parkeren. Hij raadt aan nog te wachten met besluiten over bestemming. Hij wil afwegen wat haalbaar en betaalbaar is. Het pand is in het bezit van de gemeente en is daarom beschermd. Er wordt al wat gerekend en getekend, maar dat leidt nog niet tot concrete voorstellen. Hij komt erover terug bij de raad. Hij wil dat niet doen naar aanleiding van een wilde motie. Hij zegt toe dat de raad betrokken zal blijven in besluitvorming. Arnold Wegner (PvdA) vraagt of de wethouder positief staat tegenover het idee om op korte termijn er een tijdelijke invulling aan het gebouw te geven. De wethouder wil dat best wel, maar ziet nog wel enige risico’s voor dit idee. De korte termijn kan dan iets langer duren. Fractie Tonnaer wil de motie nog aanhouden.

Foto: Peter Ursem

Wethouder Helling over monument Wethouder Helling over monument